Att utläsa förkortningen hbt

Igår var jag på invigningen av Europride. Det var otroligt mycket folk på invigningen och jag är stolt över att vara en del av hbt-rörelsen. Det var dock för mycket schlager på allsången. Marit Bergman, med låten Out on the piers, var bäst!
-
Av de tre invigningstalarna var Tiina Rosenberg outstanding. Uppfriskande radikal, påminde hon oss om att vår kärlek, i de flesta fall, alltid varit tillåten, men det är sex som varit tabu. Vidare påminde hon alla om att vi har kommit långt i Sverige, men att det inte är tillräckligt. Ännu är inte transpersoner inkluderade i hetslagstiftningen.
-
EU-minister Cecilia Malmström (fp) har jag alltid gillat, men hon är inte någon bra talare. Talet var det inget fel på, men hon stakade sig flera gånger, när hon bläddrade bland sina papper. När hon utläste förkortningen hbt sade hon homo, bi- och transsexuella. Fel, fel, fel! Det korrekta är homosexuella, bisexuella och transpersoner. En annan felsägning Malmström sade var "begå äktenskap" istället för "ingå äktenskap", men då skrattade de flesta.
-
Jag har vidare svårt för folkpartister, moderater och centerpartister som talar sig varma för samkönade äktenskap. I den så kallade alliansen samregerar ovanstående partier med kristdemokraterna och vi vet alla att kristdemokraterna är bromsklossen vad beträffar en könsneutral äktenskapsbalk.
---
SvD, DN, Aftonbladet

5 kommentarer:

Björn Fridén sa...

framförallt talade hon om att "begå äktenskap" snarare än att "begå partnerskap", och det är ju en välkommen felsägning.

Anonym sa...

Håller med om allt.
Tycker det är lite kränkande att säga att "alliansen" skulle arbeta sig varma för lgtb-personer så länge de innehåller kristdemokrater...

Anonym sa...

Jag tror iofs att det är individen som räknas. Bara för att vissa är ens vänner så betyder det inte alltid att man gillar deras åsikter.

Jag tycker kritiken mot kd är överdriven. Skulle iofs aldrig själv rösta på dom. Men att utmåla dom som det värsta är lite hycklande. När partnerskapet röstades igenom 1994 var det en splittring inom sossarna. Till slut beslutade man att alla skulle vara tvungna att rösta enligt partilinjen och nu har man glömt bort allt.

Ska vi prata om skenhelighet, så har vi den där...

För övrigt så skulle jag hellre se en allians utan kd. Ungefär samma förhållande som sossarna har till vänsterpartiet.

Förslaget om könsneutrala äktenskap kommer i höst har man lovat.. Själva sa sossarna att man skulle vänta till efter mars i år innan man la fram ett förslag. Sen blev det bråttom. Luktar bara rutten sill och röstfiske.

Anonym sa...

"Ska vi prata om skenhelighet, så har vi den där..."

Faktiskt inte eftersom det handlar om att ett parti består av flera människor som sällan tycker exakt likadant. Den splittringen var inte stor alls, och de som var emot och inte kunde tåla det och försvann var åtminstone jag som då var sosse, glad att bli av med.

Anonym sa...

Jag ser inte det som att måste hålla sig inom sitt "block" för att få något gjort. När partnerskapet röstades igenom var det genom ett samarbete över blocken. Folkpartiet och sossarna samarbetade, och fick igenom lagen medan en inte alltför HBT-vänlig regering styrde.

Måste man alltid hålla med om allt med dom man samarbetare med? Vänsterpartisterna gillar ofta inte sossarna och dom samarbetar fortfarande med varann.

Tycker det är lite skenheligt. Bara för att någon tycker annorlunda mot en själv så betyder det inte att man är en dålig människa. Har träffat på flera homosexuella som är emot HBT-adoptioner och könsneutrala äktenskap.

Politisk korrekthet är väldigt kvävande. Jag håller inte med kd i flera frågor. Men jag respekterar deras åsikter så länge dom respekterar mina.

Ska man leva i en demokrati så får man räkna med att inte alltid höra vad man vill höra, annars är det en fasciststat som man vill leva i.