Varför alla dessa valanalyser?

Det finns redan en alldeles utmärkt valanalys. Det är den som skrevs i Stockholms läns partidistrikt efter valet 2006. Den innehåller mängder av kloka synpunkter och bra förslag som kan dammas av och provas på nytt. Men uppenbarligen lärde vi oss för lite av det som vi då tyckte var ett katastrofval.


Med ovanstående ord inleder Socialdemokraterna i Stockholms län sin valanalys. Det finns många valanalyser och framtidsrapporter som skrevs efter valförlusten 2006 och innan valförlusten 2010, utmärkta valanalyser bör kanske tilläggas. Varför alla dessa valanalyser om vi socialdemokrater inte tar till oss vad som står i dessa analyser? Kristian Krassman går i samma tankegångar som jag.

Jag har endast ögnat igenom analysen. Några korta reflektioner: Medelklassen är i fokus. Det andra Stockholm nämns endast i förbifarten. RUT, förmögenhetsskatt, butler, fastighetsskatt... nåväl... jag tror inte dessa enstaka frågor var avgörande för valförlusten. Nu till det jag gillar i valanalysen (ett axplock):

* Det gröna folkhemmet version 2
* Satsa på livslångt lärande – inte minst för jobbens skull.
* Var för istället för emot. Driv egen politik istället för att gnälla.
* Sluta prata om vänster- och högerkandidater. Vi tillhör samma parti.
* Premiera erfarenheter utanför partiet och dess närstående organisationer – vi måste ha fler företrädare som haft erfarenhet av och kan återvända till en annan karriär än politiken.
* Inled ett arbete för att på djupet förändra de strukturer inom partiet som hindrar och dämpar starka kvinnliga kandidater.
* Integrera kommunikation och politikutveckling.
* Ingen kan socialdemokratisk politik bättre än Socialdemokraterna. Ansvaret för formulering av vårt politiska budskap får därför aldrig läggas på en reklambyrå eller på externa konsulter.
* Återta makten över det politiska budskapet, lita på våra egna kunskaper.
* Slå samman Stockholms stads och Stockholms läns expeditioner.

Den sista punkten, gärna med tillägget - flytta från Sveavägen 68!


Andra som skriver om Lenets valanalys: DN, SvD, Aftonbladet, SvD2, Peter Andersson, Den hälsosamme ekonomisten , Calle Fridén, Johanna Graf

1 kommentar:

Anonym sa...

Stockholm är en sak och resten av landet något annat! Det finns två saker som alla stockholmare gillar att prata om; Bostadspriser och räntor. Stockholm har idag många bostadsrätter och egna hem. Min granne sa till mig häromdagen;"Fan att det går bra för Sverige, nu går ju räntan upp". Stockholmare är "slavar" under räntan! Räntan styr allt! I övriga landet är man inte lika styrd av räntan. Och det är så att även det "andra stockholm" äger sina radhus och lägenheter.

Räntan kan inte låntagare styra. Att förhandla på banken om räntor är ganska meningslöst, utan den styrs av riksbanken. Det väljare kan styra är skatter och avgifter via val. Så, idag är det helt omöjligt att höja skatten. Inte för att vård, skola mm inte behöver resurser, utan för att stockholmare är livrädda för räntan!

Jag har ingen patentlösning på hur S ska vinna tillbaka väljare i Stockholm. Det enda man kan göra är att prata om att vården, skolan, dagis, lokaltrafiken mm, ska vara så bra som den kan bli. För som det ser ut idag verkar dagis gå samma öde som fritids. En gång i tiden var fritids en verksamhet, idag någonstans barnen förvaras på, tills någon kommer och hämtar dem. Och det tragiska är att många vet att det är så, men känner att det är svårt att göra något åt det. Barnen måste vara där, för jag måste jobba. Vad gör man; Gillar läget, vad annat kan man göra?

För övrigt delar jag helt att partiorganisationen måste förändras radikalt.

/Henrik