Mona Sahlins ställning ÄR stark

Alexandra Einerstam, Giovanni Palusa, Mona Sahlin och Mia Sundelin på RFSL:s kongress 2008. (FOTO: Peter Frejhagen)

Vi vinner val när vi har förtroende från väljarna och då måste vi slita, vi måste jobba, vi måste leverera, vi måste argumentera. Det är den fasen partiet måste in i nu, säger Mona Sahlin i en intervju i SvD. Sahlin har rätt, men vi Socialdemokrater är inte gnälliga. Uppfattar ni (som inte är Socialdemokrater) att vi är gnälliga?

Vad jag främst reagerar på är inte själva intervjun utan fotografiet på Sahlin. Media har en benägenhet att framställa Mona Sahlin på ett obehagligt sätt med hjälp av bilder. Gärna närbilder så att man kan detaljstudera varenda ögonfrans. Jinge har också reagerat på fotografiet och skriver på sin blogg: Och bildredaktörerna på SvD är inga dumhuvuden, en sak som nu gjort dem till dum-huvuden. Bilden är utvald utifrån något slags politisk agenda och det är – skämmigt. Bilden bör ses i tidningen!

Medelst bilder och artiklar, gärna med rubriker som Mer negativ publicitet för Sahlin, Panik i partiet och Förtroenderas för Sahlin målar borgarna upp en falsk bild av Mona Sahlin och Socialdemokraterna. Högeralliansen behöver inte ens tala om sin orättfärdiga politik. Genom att media svartmålar Sahlin och Socialdemokraterna bankas ett felaktivt budskap in. För de som inte är partipolitiskt aktiva i SAP, är det lätt att tro att det är "illa ställt" med Socialdemokraterna och med Mona Sahlin. Det är lätt att tro att vi "inte har någon politik". Vi får sällan in våra debattartiklar, eftersom debattsidorna är vigda åt Högerregeringen. Få går in på vår hemsida och läser om vår politik.

När Mona Sahlin säger i intervjun: Jag känner mig väldigt trygg med att min ställning är stark. Jag har ingen som helst oro där. Tvärtom och Jag tittar framåt. Jag försvarar varje steg. Jag vill vara en sådan ledare, och hoppas att jag är det, som även när man fattar tuffa beslut står man för dem. Så jag sitter inte och ångrar mig, upplever vissa det som floskler. Jag, som är partipolitiskt aktiv i SAP, ser det som en styrkeuppvisning. Jag blir stolt över min partiordförande.

Varför skriver inte media om Kristdemokraterna, som har så usla opinionssiffror att de riskerar att åka ut ur Riksdagen? Om det finns ett parti som befinner sig i kris, är det KD inte Socialdemokraterna.

Jag har skrivit det många gånger, men det tål att upprepas: Den 17 september 2006 bytte huvudrollsinnehavarna plats. Media (Aftonbladet inräknat) har fortfarande inte kommit ut ur oppositionsgarderoben. När får vi se media ägna sig åt kritisk granskning av makten och inte agera anslagstavla åt Högeralliansen?

Läs gärna Peter Andersson inlägg Socialdemokratins möjligheter finns nu! och Veronica Palms inlägg Lita måtta och sans i diskussionen, och kanske lite politik vore roligt.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Följ med mig ner till ICA där hemma och fråga någon av kassörskorna vad de tycker om rasism, sexism, HBT-frågor och islamofobi. De kommer bara att rycka på axlarna och säga åt oss att inte störa dem när de arbetar; de är mitt uppe i sin vardagsverklighet och har inte tid att spela moralisk hjälte. De flesta av dem tvingas leva i den brutala värld som sossarna har skapat, där misshandel, rån, våldtäkter, missbruk och mygleri hör till vardagen. De oroas mer över splittrade familjer, kriminella missbrukare, korrupta hyresvärdar och flyktingströmmar, än de gör över att falla in i dolda rasistiska tankemönster.

Alexandra Einerstam sa...

Jag håller inte med dig att Socialdemokraterna har skapat en brutal värld.

Jag känner en och annan som mitt uppe i sin vardagsverklighet (jag jobbar själv halvtid som vakt) och de som jag känner och de som jag träffar är inte ointresserade av rasism, sexism, islamofobi och HBT-frågor. Snarare tvärtom.

Micke sa...

Anledningen till att media inte skriver om t.ex. Kd, är att svensk politik alltmer börjar likna en kamp mellan två partier och då hamnar alla mindre partier automatiskt i mediaskugga (det gäller även mp och v).
Små partier är inte intressanta eftersom så få röstar på dem. Ju större ju bättre intresse, tror media.

Nicklas Eriksson sa...

Skitsnack, anonyma rasse.

Sossarna har inte skapat någon brutal värld. Kolla in länder som Colombia där högern härskar eller Chile där den har härskat innan så får du se på brutal värld. Och visste du att svenska moderater i stort sett skiter på sig när de träffar sina åsiktsfränder från Spanien? Där har du brutala människor om några.

Men jag säger inte att samhället är problemfritt. Dock har inte sossarna gjort så mycket för att vända trenden de senaste tjugo åren.

Men skapat? Nej absolut inte.

Johan Ingerö sa...

Varför medierna inte skriver att kd ligger illa till? Helt enkelt för att småpartiers balanserande på spärren inte är någon nyhet. Det ligger så att säga i småpartiernas natur att vara små.

Att däremot s-ledaren har ett svagare förtroende än alla andra partiledare, exklusive vänsterpartiet, har ett nyhetsvärde.

Ett tips: fundera kring egna misslyckanden istället för att gnälla om mediebevakning.

Anonym sa...

Ha ha ha ... Socialdemokraterna kommer inte att vinna nästa val så länge de behandlar arbetande människor som de gjort fram tills nu.Det räcker med praktgrodor som Anja Wedin och Mona mfl för att folk ska springa i motsatt riktning tills de svimmar.Det lyssnas uppenbarligen fortfarande inte på vad folk tycker ute i samhället i dessa frågor utan hänvisas med att nu måste vi istället prata viktig politik !?.Varför då inte hyra in en klonad Hitler kopia och fortsätta med denna politik.Nä , ryggdunkare gänget har sänkt sig själva och denna sanning lär de få se svart på vitt nästa gång det ska lyssnas på väljaren.Det vill säga en gång vart fjärde år ... stolpskott.

Spirit