Hellre skippa vigselrätten än gifta samkönade par

Nio biskopar i Svenska kyrkan är villiga att offra vigselrätten, så att de slipper viga samkönade par (DN).
-
Biskoparnas uppfattning har inte stöd i kyrkomötet skriver Karin Långström Vinge. Helle Klein anser att det är ett Bedrövligt biskopsinlägg. Erik Löfmarck föreslår Homofobiterapi.
-
Vad anser jag? Jag känner fortfarande att majoriten inom Svenska kyrkan ställer sig positiv till att viga samkönade par. Majoriten av svenska folket är för en könsneutral äktenskapsbalk.
-
Jag är just mest fascinerad av att det finns företrädare i Svenska kyrkan som är villiga att ge upp vigselrätten (som är en helig ko), eftersom de anser att de inte kan eller vill viga två tjejer eller två killar.
-
Tänk om dessa nio biskopar istället jobbade på McDonalds och så kom ett samkönat par och vill beställa hamburgare - "nej, jag kan inte stå till tjänst, för ni är flator/bögar".
-
Tänk att nio biskopar i Svenska kyrkan är för diskriminering.

6 kommentarer:

Andreas Holmberg sa...

Men snälla HBT-sosse, bl.a. Caroline Krook och Lennart Koskinen vill ju jättegärna viga bögar och flator. Men de har ingått en "ohelig allians" med andra som - i motsats till dej - inser att kyrkan inte är fri från staten och partipolitiken men behöver bli det. För att reformer på t.ex. ämbets- eller äktenskapsområdet ska få kyrklig legitimitet. (Det sätt ämbetsreformen genomfördes på för 50 år sen har ju förföljt de kvinnliga prästerna sen dess - i frikyrkan där staten inte la sej i har reformen, vare sej den genomfördes före eller efter SvK:s - kunnat gå betydligt lugnare till för alla parter).

Alexandra Einerstam sa...

Ja, större delen av Kyrkomötet är för. Jag förespråkar civilrättsligt äktenskap, men här handlar det faktiskt om biskopar som är för diskriminering. Nu driver jag frågan om könsneutral äktenskapsbalk och rätten att gifta sig i kyrkan för att flertalet vill att det ska vara så. Efter att detta är genomfört kommer jag att jobba för att bilda opinion för civiläktenskap.

Och börja inte med "men snälla HBT-sosse", det är bemästrande och en klassisk härskarteknik. Du kunde lika gärna ha skrivit "lilla gumman".

Jag vill att kyrka och stat är separerad, men nu handlar frågan om kyrkan, vigselrätten och den könsneutrala äktenskapsbalken. Blanda inte ihop detta med civilrättsligt äktenskap - det är nästa fråga.

Det som utspelade sig i DN är nio biskopar (och kristdemokrater) som nu vill ge upp vigselrätten av helt andra anledningar än t.ex. jag och Humanisterna.

Anonym sa...

Alexandra

Biskoparna skriver i artikeln att de har olika åsikter om Svenska kyrkan bör förrätta äktenskap för samkönade par. Din tolkning att de allihop är emot homoäktenskap är alltså fel. Koskinen har ju tex varit tydligt för homoäktenskap i den offentliga debatten.

Men även jag är kritisk emot biskoparna. Med all respekt för deras åsikt att vi bör få en civilrättslig könsneutral äktenskapslag. Det är i sig en hedervärd åsikt. Men det är så dags att kräva det nu när riksdagen ska rösta om en könsneutral äktenskapslag 1 april i år. Men efter att Sverige fått en könsneutral äktenskapslag så är det här ju en principiellt viktig diskussion.

Notera dock att biskoparna är för en civilrättslig ÄKTENSKAPSlag. Det skriver de i artikeln. De är alltså INTE för kd:s alternativ att avskaffa ordet äktenskap i lagboken med syftet att hindra samkönade par att kunna ingå äktenskap. Idag har kd blivit ännu mer isolerade när det gäller sin noja att inte tillåta samkönade par ingå borgerliga äktenskap. Tom biskopar som tidigare var negativa till borgerliga homoäktenskap har nu i praktiken accepterat den reformen enligt debattartikeln.

Sedan får givetvis samfunden själv avgöra vilka par de vill viga och det oavsett om äktenskapslagen är civilrättslig eller inte.

Bengt Held

Anonym sa...

Efter att detta är genomfört kommer jag att jobba för att bilda opinion för civiläktenskap.

Jag förstår principen bakom att driva frågan om införandet av civiläktenskap, tanken är väl att religiösa samfund inte ska vara myndighetsutövare, men i konsekvensens namn måste man då inte driva frågan också att kyrkor, eller andra religiösa samfund, inte ska sköta nån form av myndighetsutövning, som tex begravningsverksamhet?

Anonym sa...

Upp till kamp och ge aldrig upp! Det är konstigt att människor med en sådan from och fin inställnig gör skillnad på folk och folk!

Ps. Jeus familj var den första styvfamiljen eller ombildad kärnfamilj ;)

Anonym sa...

Hej igen! Min blogg heter http://titsias betraktelser, den syntes ju inte i mn kommentar nyss! Ha det gott
Titsia