Fredrik Reinfeldt - Årets hetero?

Statsminister Fredrik Reinfeldt är nominerad till Årets hetero av tidningen QX. Gaygalan går av stapeln ikväll. I kategorin Årets hetero är även Kitty Jutbring och Gustav Skarsgård nominerade. Det kan mycket väl ske att statsminister Fredrik Reinfeldt blir Årets hetero vilket, enligt min mening, skulle vara förfärligt.
-
QX har nominerat Reinfeldt med följande motivering: Fredrik har sedan han tog över rodret förnyat moderaterna och gjort det till ett populärt parti för hbt-are. Han har invigningstalat på Pridefestivalen, intervjuats i tidningen QX och alltid haft en tydlig linje i hbt-frågor som i år lett till att vi snart får könsneutrala äktenskap i Sverige.
-
Reinfeldt var en av två moderater som gick emot sitt eget partis linje och röstade för partnerskapslagen, han har invigningstalat på Stockholm pride och i sin första regeringsförklaring tog han upp förtrycket mot hbt-personer. Därtill är två av statsråden i regeringen öppet icke-heterosexuella. Det skall Reinfeldt ha cred för.
-
Men... Reinfeldt leder en regering tillsammans med bland annat Kristdemokraterna (behöver jag säga mer om KD?). Reinfeldt och kompani har misslyckats med att lägga fram en proposition om äktenskap. I valrörelsen 2006 var svansföringen hög vad beträffar hbt-frågor (ja, förutom KD), men i riksdagen har partierna i högeralliansen konsekvent röstat ner förslag som stärker hbt-personers fri- och rättigheter. Hbt-frågor offras för regeringsfriden (vilket företrädare för Vänsterpartiet skrivit om i QX.se). Var fanns Fredrik Reinfeldt när Mona Sahlin och Gudrun Schyman var de enda politiska företrädarna som stöttade hbt-personer och gick i prideparaden tillsammans med oss? Ska verkligen Reinfeldt prisas för dessa "insatser", genom att utses till Årets hetero?!
-
En snabb titt bland andra nomineringar som QX har gjort, gör mig också tveksam. Att Gustav Skarsgård nomineras i samma kategori som Reinfeldt bara för en endaste film (Patrik 1,5) - gör det honom till Årets hetero?
-
Gaygalan/QX-galan har förlorat sitt syfte, om galan någonsin har haft som syfte att stärka hbt-personer fri- och rättigheter. Nu är det showbiz, glitter och glamor. Det är kändistätt och doftar melodifestival. Att gå på Gaygalan kostar 350/450 kronor. Det kostar pengar att rösta på de nominerade och man får rösta hur många gånger som helst.
-
Nej, det blir ingen Gaygala för mig ikväll. Jag ska till Nalen istället. Ikväll presenteras nämligen vinnarna av Stora bloggpriset. Galakvällen bjuder även på mingel, underhållning, mat och dryck.
-

7 kommentarer:

stationsvakt@gmail.com sa...

Vilken tid är det på nalen?

Alexandra Einerstam sa...

Dörrarna öppnar klockan 18.30

stationsvakt@gmail.com sa...

Hur vet du det, förresten? Har man fått nån slags bekräftelse? Tänk om nåt har blivit fel - jag kanske inte kommer in .. :-)

Alexandra Einerstam sa...

http://storabloggpriset.se/2009/01/inbjudningarna-till-galan-skickas-ut/
Sluta nojja. Du är ju en av de nominerade och jag kan gå i god för att det är du som ÄR Stationsvakt.

Tobias sa...

Jag litar aldrig pa andrahandsinformation. Speciellt inte fran nagon som har nagot att vinna pa att inte saga hela sanningen.

Sossarna har ju igenom aren rostat emot forslag pa grunden att forslagen egentligen ar desamma (men inte helt igenomtankta) som andra som dom hellre stodjer.

Jag hoppas Reinfeldt vinner for att han ar den forsta statsminister som oppet stodjer homosexuella. Det gjorde aldrig Goran Persson som inte tyckte pride var tillrackligt viktigt evenemang att besoka.

Till och med kristdemokraternas Goran Hagglund har varit pa pride nu.

Alexandra Einerstam sa...

Tobias - HBTs ska jobba fram ett underlag som visar vad sossarna har gjort för att stärka hbt-personers fri- och rättigheter och vilka hbt-förslag som moderaterna har röstat ner. Jag återkommer med underlaget.

P-A Jonsson sa...

Reinfeldt är för mig en värdig kandidat för priset som "Årets hetero". Han stod rakryggat upp för HBT i sitt parti som en av de första.
Att han som regeringschef fått göra en del kompromisser är absolut självklart, en regering kan inte enbart bygga på HBT-premisser. Men han har ändå i sin politik gått betydligt längre än de flesta andra partiföreträdare i HBT-frågor. han är till och med beredd att bryskt köra över ett av regeringspartierna för att få till en könsneutral äktenskapslagstiftning.