Okänd indianstam eller bluff?

En antropologs största dröm är att hitta en okänd kultur. En kultur orörd av västerländsk kultur, en kultur som aldrig sett en vit människa. Att i likhet med Bronislaw Malinowski få skriva en bok, som får stor genomslagskraft inom hela antropologin, kanske inte just med titeln The Sexual Life of Savages, men ni förstår vad jag menar. By the way... Malinowskis bok används fortfarande som kurslitteratur. Jag läste den när jag studerade etnoarkeologi på Gotland för Göran Burenhult (den enda arkeolog i Sverige som tjänar pengar). Burenhult själv gillar ju lättklädda damer iförda "stenåldersbikini" i sina böcker.
-
Det förekommer bluffar. Jag minns ett kort reportage för några år sedan då några fransmän spelade in ett möte med en "okänd" kultur på Papa Nya Guinea. Vi fick se dessa levande stenåldersmänniskor ta emot salt av fransmännen och de åt saltet som vore det socker. Det visade sig mycket snart att det var en bluff, allt var "riggat".
-
Därför tittar jag både en och två och tre gånger på bilden (se nedan). De tre människorna på bilden har olika hudfärg - hur kommer det sig? Den människa som står en bit bort, skiljer sig radikalt från de två övriga.
-
När jag pluggade arkeologi var jag väldigt fascinerad av biblisk arkeologi och min dröm var (och är) att hitta Jesus grav.
-
Aftonbladet

Bild: AP
------------------------------------------------------------------------------------------------
Uppdatering:

Eller så var det ingen bluff... se här. Vagabond tror inte att det är en bluff.

Bild: Gleison Miranda, Funai

3 kommentarer:

Anonym sa...

Underbart med ett folk som ännu inte styrs av våra höga damer och herrar i världens regeringar.Dessa svartlöneubetalare,kontokortsmyglare,lön och pension på samma gång gäng (och detta looooovar vi inför nästa val)sover nog inte en blund nu efter att ha fått reda på att det fortfarande finns människor som man inte mjölkat livet ur ännu med sin påstådda välfärd i en rättvis Demokratiskt uppbyggd värld.Häpp ... Förresten hade dessa urskogsindianer nog skalperat denna ledning utan eftertanke när de insett att hur denna Demokrati med (olika värde för alla) fungerade.

Och då återastår ju frågan ... vilket eav dessa två samhällen är mest bluff ...

Pelle

“People who think they could change the reality in the world behind there computer keyboard and not taking part in the rest of the society must have a really fast Internet connection or lacking some brain power.”

Alexandra Einerstam sa...

Är demokrati bluff?
Om detta levande stenåldersfolk existerar, är det inte en bluff... om hela historien är påhittad - då är det bluff.

Anonym sa...

Vagabond vill gärna tro att det inte är någon bluff, att det ännu finns de som inte blivit... beroende av vår civilisations vagga, och lever ett självständigt liv.