Varför ska en makttriangel avgöra vem som blir partiordförande?

Inflytandet över vem som blir Sahlins efterträdare ligger till stor del hos de nordliga skogslänen. De planerar att samarbeta med S-distrikten i Stockholm och Skåne ska väljas. Det visar en rundringning som DN gjort (s. 11 i pappersversionen).

350 ombud kommer att representera Sveriges socialdemokrater vid extrakongressen i mars. Skogslänen i norra Sverige (Västerbotten, Västernorrland, Värmland, Gävleborg, Dalarna och Jämtland) har tillsammans 98 ombud. Lägg till Skåne (34 ombud) och Stockholms stad och län (46 ombud) och denna makttriangel kan avgöra vem som blir Socialdemokraternas partiledare i mars 2011. Att DN buntar ihop Stockholms stad och län i det här fallet, må vara hänt. Det är ändock illa att ett fyrspann kan avgöra hela partiledarfrågan.

Måste det vara så här?

Nu är det endast fyra månader kvar tills extrakongressen och mitt förslag är svårt att genomföra, men i framtiden önskar jag se att gräsrötterna inom partiet får mer inflytande. Interndemokratin skulle gynnas av att alla medlemmar fick rösta. Det går att genomföra medelst E-demokrati. Låt medlemmarna rösta via SMS eller internet (för de som inte har eller vill använda internet eller mobiltelefon finns andra lösningar). Om vi kan deklarera via internet och SMS, borde vi även ge våra medlemmar den möjligheten.

Läs även:
Johan Hassel: ”S behöver en öppen process”
Aftonbladet:
Här förs en orädd debatt
Johan Westerholms två inlägg Socialdemokraterna: När media förolämpar en gruppledare och Socialdemokraterna: Ett djupt mänskligt parti
Sandro Wennberg: Guldklockan väntar - ingen VU-ledamot vald efter 2006
Rosemari Södergren: Sagan om när medierna blev kungamakare – eller när blev medier valberedning för S?
Peter Högberg: Vad vill ni i partistyrelsen? Kan ni tillföra något?
Aftonbladet: Den verkliga S-förnyelsen
Dagens Arena: Farlig signal om sänkta ambitioner
Viktor Tullgren: I'm all outta gum
Peter Andersson:Och fram med svaren: I vad består förnyelsen! och Mediala partiledarspekulationer - Finn fem fel
Milischia Rezai: Rosornas krig

Mats Engström: Kvinnorna går - männen stannar?
Martin Moberg: En sak i taget heter det visst...

Inga kommentarer: