Det goda samhället

Jämlikheten är socialdemokratins stora projekt.
Där behövs ingen förnyelse

Mona Sahlin

Rosemari Södergren på Kulturbloggen ställer frågan Socialdemokraterna måste bestämma sig: för vems skull finns de? Södergren skriver om några människor som hon känner, människor som anser att deras frågor inte togs upp i valrörelsen. Om jag har förstått Södergren rätt, vill hon att Socialdemokraterna skall vara ett parti för de maktlösa. Självklart ska vi vara ett parti för de maktlösa, men vi borde ha högre ambitioner än så. Jag vill att Socialdemokraterna skall vara ett parti som främjar det goda samhället.

Sedan i oktober i år har Social Europe Journal tillsammans med Compass, Friedrich Ebert Stiftung och Soundings publicerat en serie texter om det goda samhället och en ny politisk ekonomi. Fredrik Jansson, som bloggar på Tankar från roten, har till exempel varit med och bidragit med texten Welfare Capitalism or Capitalist Welfare? I sitt blogginlägg Vad är en socialdemokratisk politisk ekonomi? har Jansson bäddat in nedanstående klipp:

Även Kajsa Borgnäs (som leder gruppen Idédebatt och omvärldsanalys i Socialdemokraternas kriskommission) har bidragit till debatten om det goda samhället med texten Swedish Social Democracy Is In Need Of A New Narrative. Ja, det finns många läsvärda texter på Social Europe Journals hemsida, men vi behöver också föra debatten om det goda samhället här i Sverige.

Arbetarrörelsens tankesmedja har startar projektet Vad är socialdemokrati?, men går projektet att jämföra med det samarbete vi ser mellan Social Europe Journal Compass, Friedrich Ebert Stiftung och Soundings? Tanksmedjan fokuserar på utredningar, rapporter, seminarier, konferenser och rundabordssamtal. Vilka är inbjudna till Tankesmedjans projekt? Får alla vara med och bidra?

Öppna kriskommissionen (ÖKK) startades av bloggare inom det progressiva nätverket NetRoots. Här är alla välkomna att diskutera. ÖKK är helt öppen, men när jag går in på hemsidan för ÖKK och går ner till kommentatorsfältet för kommissionens första rapport åtefinner jag blott och bart 23 kommentarer.

Inom snar framtid kommer ÖKK att publicera sin andra rapport (idéutveckling). Jag önskar då se fler kommentarer och fler blogginlägg. Jag vill gärna se diskussioner om och kring det goda samhället och en ny politisk ekonomi.

Andra som skriver: Ylva Johansson, SR, Johan Westerholm, Peter Högberg, DN, SvD, Svensson, Rasmus Lenefors, Kristian Krassman, Mats Engström, Eva Rundkvist, Aftonbladet, Peter Johansson, Martin Moberg, Peter Andersson, Dagens Arena, Rebella, Aftonbladet2, Johan Sjölander

Inga kommentarer: