Att tiga ihjäl sverigedemokraterna - en taktik som inte fungerar


Jag är rädd, jag är livrädd för att sverigedemokraterna skall komma in i Riksdagen vid nästa val. Se vilka framgångar de hade i bland annat Landskrona det senaste valet. I Landskrona röstade var femte (!) väljare på sd. Sd är nu representerat i 144 kommuner!

Taktiken från de sju etablerade partierna var att tiga ihjäl sd. En taktik vi nu, med facit i hand, kan säga totalhavererade.

Jag tror att det är precis som Norges förre statsminister Kjell Magne Bondevik säger när de till en början försökte tiga ihjäl Fremskrittspartiet: "Det skapade bara den konsekvensen att de fick sympati och det ökade deras medlemsantal" (Sveriges Radio). Hans uppmaning är att ta debatten med de främlingsfientliga. En uppmaning som nu de flesta partierna har tagit till sig.

Mona Sahlin sa i sitt installationstal och nu senast i en intervju i DN att det var ett misstag i valrörelsen att tiga ihjäl sd. "Jag är beredd att debattera mot deras partiledare. Men det är ett stort steg och strategin måste vara klar" säger hon vidare. Mona Sahlin är således redo att byta taktik. So far, so good... om bara alla andra i partiet också vågade ta denna livsviktiga strid.

I programmet Adaktusson i Tv8 har nu fp:s partisekretare Erik Ullenhag mött sd:s partiledare Jimmy Åkesson (DN).

På söndag ska m:s partisekreterare Per Schlingmann möta Jimmie Åkesson i programmet Sverige i fokus, Tv8.

En eloge till dessa två partisekreterare! Vidare en eloge till Tv8!

Gissa vem som har avböjt till att medverka i programmet Sverige i fokus? Är det inte måhända vår egen partisekreterare Marita Ulvskog?

Nu börjar väl en och annan sosse muttra: "Förstår inte Alexandra att vi måste fatta beslut om sådant, att vi måste utforma strategier innan vi vågar möta sd... det tar lång tid. Vi måste utreda, tillsätta olika grupper som arbetar med detta. Vi är ett stort parti, Sveriges största, det tar tid".

Ja, men jag är trött på att vänta! Ska vi sitta och rulla tummarna i 3 1/2 år nu och inte förnya och förändra partiet?!

Marita Ulvskog måste våga ta en öppen debatt i Tv8. Hon kan inte och har inte råd att vänta.

"Strategin måste vara klar" sa Mona. Konstigt då att Ullenhag kunde stå där i Tv8 och komma med de motargument som alla andra etablerade partier kan skriva under på. Schlingmann kommer säkerligen att använda exakt samma argument som Ullenhag. Varför är det då fel av socialdemokraterna att också begagna sig utav samma argument - måste vi alltid ha "egna" argument, även om argumenten är allmängiltiga?

Vi måste samarbeta för att motverka främlingfientliga partier. Vi måste samarbeta över blockgränserna för att förhindra att ett främlingsfientligt parti kommer in i Riksdagen. Vi pratar inte om att vinna nästa val, att komma tillbaka i regeringsställning, vi pratar om något viktigare än valseger och regeringsmakt, vi pratar om människor!

Jag vill leva i ett Sverige som förespråkar mångfald. Jag vill leva i ett Sverige med en väl fungerande migrations- och integrationspolitik. Jag vill leva i ett Sverige där det inte spelar någon roll vilken etnicitet, religion, kön eller sexuell läggning man har.

1 kommentar:

Anonym sa...

Håller med om att vi inte alltid behöver egna argument. Man behöver inte uppfinna hjulet varje gång. Finns det någon gång vi bör samarbeta så är det mot de mörka krafter som sd står för. Även om vi och alliansen är oense om många saker så är vi i stora drag ense om demokratins värde.