Att ta från de fattiga och ge till de rika - Anders Borg är inte Robin Hood


Först hade jag tänkt länka till denna artikel, men här nedan kommer artikeln:

Borg: Skattesänkningarna skadar moderaterna

2007-04-13: di.se

Finansminister Anders Borg konstaterar att skrotningen av förmögenhets- och fastighetsskatten undergräver moderaternas nya arbetarprofil."Framtida skattesänkningar måste ha en tyngdpunkt hos låg- och medelinkomsttagare," säger han till DI Weekend.

De nya moderaterna gick till val under parollen "det nya arbetarpartiet". Moderaterna var allas parti och arbetslinjen sattes i främsta rummet.

Men finansministern och arkitekten bakom partiets nydaning Anders Borg påpekar att avskaffandet av de symbolladdade skatterna på förmögenhet och fastigheter får negativa fördelningspolitiska konsekvenser.

Framöver måste reformerna riktas till bredare folklager, understryker ministern.

"Fördelningspolitiken är en förutsättning för att vi ska få väljarnas förtroende också i framtiden", säger han till DI:s helgmagasin Weekend.

Att fastighetsskatten försvinner ger inga jobb, medger Borg.

"Nej, men att ta bort den var ett vallöfte. det var självklart att vi var tvungna att komma med det förslaget."

Förmögenhetsskattens avskaffande motiverades däremot av att reformen ska främja jobbskapande entreprenörskap, snarare än att göda de rika, betonar han.

Jobbtillväxten har ångat på sedan den nya regeringen tillträdde. Men arbetskraftsbristen tilltar samtidigt som stora grupper fortfarande går utan jobb.

Borg bekymrar sig över att den miljon människor han räknar "i utanförskap" har svårare än väntat att hitta ut på arbetsmarknaden."

Jag hade hoppats de skulle hitta tillbaka relativt enkelt", säger han.

Alliansregeringen har undvikit att sätta konkreta mål för den nya jobbpolitiken.

Anders Borg sträcker sig till att inom mandatperioden bör ytterligare cirka 200.000 som i dag är arbetslösa eller sjukskrivna ha fått reguljära jobb.

Jag har själv inte läst intervjun i DI Weekend, men jag är ändock tvungen att kommentera några av hans medgivanden.

Anders Borg erkänner alltså att förmögenhetsskatten och fastighetsskatten gynnar de som redan har mycket. Lite senare i intervjun, verkar Anders Borg komma på att han erkänt något som inte alls låter bra, för då betonar han plötsligt att avskaffandet av förmögenhetsskatten inte alls skedde för att främja de rikaste. Nej, "reformen ska främja jobbskapande entreprenörsskap, snarare än att göda de rika".

Han erkänner att avskaffandet av fastighetsskatten inte ger några arbeten, men eftersom det var ett vallöfte var de tvungna.

Anders Borg är också bekymrad över de människor som lever i "utanförskap". Han hade nämligen hoppats på att "de skulle hitta tillbaka relativt enkelt".

För mig, som socialdemokrat, har jag oerhört svårt att förstå att man först gynnar de rika, de som redan har och långt, långt senare, i framtiden (vad nu framtiden är för Anders Borg?)kanske, eventuellt, preliminärt tänka på låg- och medelkomstinnehavarna. Borde det inte vara tvärtom?

Det nya arbetarpartiet, de nya moderaterna gick till val på att de var allas parti. Vad än socialdemokraterna erbjöd medborgarna, så skulle minsann moderaterna erbjuda ännu mer.

Att de nu börjar med att gynna de rika, de som redan har, kan jag i och för sig förstå från Anders Borgs perspektiv. Inte för att de rika, välbärgade är särdeles många i Sverige, men de har donerat kopiösa mängder pengar för att försäkra sig om borgerlig seger och som tack måste ju moderaterna börja med dem.

Kruxet är ju bara det att i Sverige är de flesta medelinkomsttagare. Många av dessa medelinkomsttagare röstade som bekant på borgarna. De skulle nämligen få en 1000-lapp extra i plånboken (om än att Fredrik Reinfeldt erkände i den första debatten med Mona att 1000-lappen gällde för två). Om inte medelinkomsttagarna märker att de får valuta för "rösten" kommer de i nästa val att återvända till socialdemokraterna. Ergo, Anders Borg understryker att framtida reformer skall riktas till "bredare folklager".

Hur många människor uppfattar egentligen fastighetsskatten som orättvis? Återigen är det de som har dyra fastigheter som anser att fastighetsskatten är orimlig. Fastighetsskattens avskaffande generar inga arbeten, men Anders Borg säger att ett vallöfte är ett vallöfte, skit samma om vallöftet blott och bart riktar sig till ett fåtal.

Anders Borg hoppades att folk i "utanförskap" skulle hitta tillbaka "relativt" enkelt. Vad tror Anders Borg att ordet "utanförskap" betyder?! Att leva i ett utanförskap är inte enkelt. Att leva i utanförskap betyder bland annat att det är oerhört svårt att "hitta tillbaka".

Så alla medelinkomsttagare - ni som röstade borgerligt för den där 1000-lappen. Den får ni nog vänta länge på. Först skall de rika gynnas. Eventuellt kanske ni får som bäst en femhundring extra i plånboken.

Avskaffandet av välfärdssamhället, nedmontering av folkhemmet - en dyr sedel. En femhundring på bekostnad av solidaritet, solidaritet med de som inte har, solidaritet med de som befinner sig i ett utanförskap, solidaritet med de som befinner sig längst ner i samhället.

Inga kommentarer: