Mona Sahlin v. Jimmy Åkesson

”En majoritet av de du kallar invandrare jobbar och bidrar till din välfärd. Misslyckandet med att klara jobben blir ett problem. Du skuldbelägger gruppen invandrare – det är främlingfientligt. Du påstår också att ni är ett parti som alla andra. Det är ni inte!”

Den ”historiska duellen” (som Tv4 väljer att kalla den) mellan Mona Sahlin och sverigedemokraternas ledare Jimmy Åkesson gick av stapeln igår.

Det var en debatt som stundtals var rörig och tjabblig. Ofta pratade Sahlin och Åkesson i mun på varandra. Lennart Ekdal klarade inte heller av leda debatten. Debatten var vidare för kort – cirka 25 minuter.

Debatten visade dock att sd är och förblir ett enfrågeparti. När Mona Sahlin tog upp abortfrågan, tog det endast en nanosekund för Åkesson att återgå till invandrarna. Sd:s lösning på alla problem är att stoppa invandringen till Sverige. Sd spelade på folks rädsla och tog naturligtvis upp Rosengård de senaste dagarna.

Mona Sahlin hade det inte lätt. Det är svårt att bemöta Åkessons främlingsfientliga och populistiska agitation, framför allt när hon blir avbruten av Åkesson.

Åkesson hade dock svårt att bemöta Sahlins argument om solidaritet, globalisering och Sveriges (och i förlängningen EU:s) ansvar.

”Att söka asyl är en del av de mänskliga rättigheterna. Ibland är det för att man är förföljd, aktiv i ett förbjudet parti, har ”fel” religion eller att man måste fly för sina liv. De flesta tas emot av andra fattiga länder i närområdet. Den rika delen av Europa måste ta sitt ansvar för dem som kommer hit.”

Efter debatten uttalade sig bland annat Lars Ohly, en person som kallat sig kommunist väldigt länge. Lars Ohly kommer med sin öststatspropaganda och talar i överdrivna ordalag om quislingar, nazister och rasister och menar på att det är fel av socialdemokraterna att släppa in sd i politikens finrum.

Och ja, det var denna vecka som sd fick sitt mediala genombrott. De har avverkat tre partier på en vecka i två stora tevekanaler, men det innebär att de inte längre kan leka martyrer och vinna sympatiröster för att de tigs ihjäl och utesluts.

Debatten i just ett forum som Tv4 är en engångsföreteelse. Nu har Mona Sahlin visat att vi socialdemokrater är villiga att ta debatten med sd. I framtiden kommer socialdemokraterna att gå ut bland förorterna och arbeta hårt för att visa folk att sd inte är ett alternativ! Vi kommer vidare att ta debatten med sd i de sammanhang de är representerade. Vi kommer också att med kritiska ögon granska den migrations- och integrationspolitik vi själva har drivit. Vi kommer att förändra den – till det bättre. Vi kommer dock aldrig att överge den solidariska tanken. Vi kommer att fortsätta ta emot invandrare som flyr sina hemländer på grund av sexuell läggning, etnicitet, religion, politisk tillhörighet, krig…

Jag vill slutligen ge kolumnisten (jag har tyvärr glömt hennes namn) från Stockholm City en eloge. Hon var klockren!

”Det är folkhemmet som har gett många människor, olika människor, möjlighet i Sverige. Hur hade Sverige sett ut om inte de hade fått chansen? Sverige hade blivit ett grått och tråkigt land. Det Sverige du vill ha har aldrig funnits.”

(Alla citat: Mona Sahlin)P.S. Läs också Lukas inlägg om gårdagens debatt på hbt-s officiella blogg.

Inga kommentarer: