"Den lilla jävla apajäveln"SVT: Kravallpolis kallade ungdomar i Rosengård i Malmö för "blattajävlar" och "apajävel". Uttalandet fastnade på polisens egen film som spelades upp i tingsrätten som bevis mot en man som åtalats för våldsamt upplopp.
-
Poliser filmar kravallerna i Rosengård och uttalar sådana dumheter medan de filmar?! Ursäkta, men är dessa poliser dumma i huvudet? En annan fråga - hur kan dylika individer bli antagna till Polishögskolan? Jag läser på SVT att rikspolischefen nu har sagt: Jag är heligt förbannad. Det är fullständigt oacceptabelt att poliser har en sådan attityd och ett sådant språkbruk. Vidare ska de kravallpoliser som kallade ungdomarna för ovanstående, "omedelbart plockas bort". Skadan är dock redan skedd. Hur sker urvalet till Polishögskolan? Är det måhända en merit att vara man, blond, kortsnaggad, främlingsfientlig, homofobisk med en skev kvinnosyn?
-
Aftonbladet, Sydsvenskan, Ulrika Falk, Svensson, SvD, DN, Anders Wallner, Röda berget

13 kommentarer:

Anonym sa...

Lätt att dömma andra... Prova gärna själv att vara polis i Rosengård ett par år, så inser du snart att apajävel är ett ganska snällt uttryck för de personerna. Om du är tveksam, fråga om du får åka med polisen ett tag och se själv. Glöm inte ducka för stenarna de kastar på dig.

Anonym sa...

Ja men det är väl klart. Polisen sa taskiga saker. (Obs, inte så att det skulle höras eller för att uppvigla). Men ÄNDÅ! Klart VI ska be om ursäkt. Trasha hela Rosengård är ju helt förståeligt i sammanhanget.

Anonym sa...

Det tragiska i denna historien är ju inte hans uttalande, utan hur media hanterar hela situationen, lätt för journalister som sitter i sina medelklassområden, avskärmade från vad som verkligen pågår i samhället, att förfasas över en polis som dag efter dag tvingas konfrontera människor som kastar sten och beter sig allmänt svinigt.

Hur PK tror du att dina åsikter hade varit om du hade vart i hans skor ett tag?

Anonym sa...

Micke: "Lätt att dömma andra... Prova gärna själv att vara polis i Rosengård ett par år, så inser du snart att apajävel är ett ganska snällt uttryck för de personerna."

Prova gärna att bo här i förorten ett par år så inser du snart att en gatsten i huvudet är en mild behandling av snutsvin.

Alexandra Einerstam sa...

Jag har jobbat som väktare, ordningsvakt och skyddsvakt i åtta år... jag har inte varit i närheten av kravallerna i Rosengård, men fått se och höra mer än gemene man. Jag har befunnit mig i situationer där jag tänkt fula ord, men jag har aldrig sagt dem högt.

Anonym sa...

Christof: Det där är ju på gränsen till löjligt, en helt inverterad verklighetsbild. Det är ju just den trygga (men ack så rädda) medelklassen som är mest benägna att ursäkta polisens beteende, media och etablissemanget är inte alls poliskritiskt utan snarare polisapologetiskt. De hittar alltid ursäkter till polisens övergrepp, och vårat rättsväsende tycks aldrig vilja döma poliser för några brott de begår. Chansen är väl en på tusen (max) att en polis döms för ett brott som han eller hon anklagas för.

Och kom fan inte och snacka om "politiskt korrekthet", är det någon som representerar PK-moralismen här så är det DU. Att försvara polisen, lagen och ordningen till varje pris är höjden av politiskt korrekthet i dessa konservativa "hårdare tag"-tider!

Sluta framställa dig och de du försvarar som offer, när det tvärt om är ni som har ALLT på er sida. Det säger ju sig självt. Att verka för att bevara samhällsordningen är ju just det som konstituerar det politiskt korrekta, att man ligger i linje med hegemonin, med den rådande samhällsordningen.

Så lägg ner den patetiska offermentaliteten, varken du eller polisen är några offer i sammanhanget! Är det några som har det svårt på riktigt så är det vi låginkomsttagare som bor i förorten och som ständigt förväntas ge mer och få mindre tillbaka. Det här är inte vårt samhälle.

Anonym sa...

Jag har jobbat ett par år som väktare och ska nu söka in till polishögskolan. Vi som jobbar med att upprätthålla lagen måste för fasen kunna hålla distans till de som begår brott! Man är en jävla idiot om man ser brottsbekämpning som ett krig. Om man själv beter sig som ett svin och häver ur sig vad som helst när man försöker företräda "den goda sidan" så blir man inte annat än en lika lågt stående varelse som de som begår brott...

Anonym sa...

Jag undrar mest varför folk här i bloggosfären verkar fokusera på just de rasistiska tillmälen polismannen yttrade. Visst, det i sig är väldigt allvarligt men är det inte värre att polisen faktiskt antyder att han kommer att misshandla någon?

Anonym sa...

Det mest komiska är nästan alla dessa kommentarer "ja, det var polisernas fel!!!" i ironisk anda. Nej, det är det för tusan ingen som sagt. Skilj på incidenterna. Folk som kastar sten på polisen = en incident, och de som gör det ska omhändertas på lämpligt sätt. Poliser som beter sig vidrigt och uttrycker en önskan att misshandla en person så att denne inte kan stå = en annan incident, och dessa bör absolut inte få arbeta som poliser.

Förstår inte folk att polisen med detta beteende sänker sig till stenkastarnas nivå? Folk pratar om att de inte ska vara slapphänta och så, men för tusan. Att uppvisa en direkt omogen och olämplig attityd är inte motsatsen till att vara slapphänt, tvärtom - det skapar nog fler stenkastare. De som kastar sten skall omhändertas och dömas, de skall inte kallas saker av polisen, de ska inte misshandlas...

Patrik, jag håller definitivt med dig. En sådan attityd är ju direkt skrämmande. Hur ska folk kunna ha förtroende för polisen ifall de själva beter sig som ligister?

Alexandra Einerstam sa...

Jag håller med föregående talare. Ungdomar begår brott, polis hotar att misshandla och därtill uttalar sig rasistiskt. Vilken soppa, men fortfarande... det är kravallpolisen som filmar, det är ingen "allmänhet" som filmer med mobil. Varför uttrycker de sig som de gör, när de filmar?

Anonym sa...

Jag förstår inte upprördheten, jag är själv invandrare (Chile) och när man läst Hadith, den samling traditioner om - och förmaningar av - Muhammed, samt hör muslimer uttala vad som står där, då blir man rädd: "Judarna - söner och döttrar av apor och svin" eller "På den sista dagen kommer stenarna att tala och säga: O muslim! Det finns en jude under mig - döda honom!". Det hade varit upprörande om Rosengårds befolkning varit fredlig och följt en civiliserad livsåskådning. Nu är det inte så.

Anonym sa...

Ifall man tror att poliserna stannar vid att "hota" att misshandla folk så är man ju mer än lovligt naiv.

Malmöpiketen misshandlar folk på regelbunden basis.
(Nej, inte som i "gör ett våldsamt gripande". Utan som i "griper, sätter på handklovar, sätter i buss, slår med batongen").

Det kan ju knappast vara okänt för polisledningen heller, hur "chockerade" de nu än låtsas vara.
Det har funnits oändligt med indikationer på sånt här, ifall man hade brytt sig om polisens beteende mot ungdommar i rosengård, och hela malmöområdet för den delen, så hade man lätt kunnat ta reda på det...

Anonym sa...

Är väl snarare så att det är utlänningar och fruntimmer som kvoteras in till polishögskolan. Dalta med slöddret i Rosengård är väl din melodi kan jag tänka.

//Reino