Moderaterna och a-kassan

-
Förra året läste jag en bok som heter Åtta år med Reinfeldt. Den borde varje väljare läsa. Varje väljare som tidigare röstade vänster men förra året röstade höger. Varje väljare som svalde moderaternas retorik.
-
Moderaterna det "nya arbetarpartiet", (eller vill de hellre heta "det nya miljöpartiet"?), använder helt andra mekanismer och en helt annan retorik än tidigare.
-
Moderater som säger "vi vill slå vakt om det svenska folkhemmet", men som genom sin politik gör allt annat än det. De säger "men vi vill ju ha a-kassa. Vi vill till och med ha obligatorisk a-kassa", vad de egentligen menar är att "vi tänker göra det så himla dyrt för er att ni inte har råd att vara med i vare sig fack eller a-kassa (men ni är tvungna att betala a-kassa och därmed arbeta ännu mer för att ni skall ha råd. Ni skall veta er plats!)".
-
I boken får vi veta att därmed rubbas maktbalansen på arbetsmarknaden till kapitalets fördel.
-
I Aftonbladet läser jag att a-kassan kan bli ännu dyrare. Det är inte moderaterna som tänker göra det dyrare denna gång, utan fackföreningarna som måste täcka sina kostnader. Det är ett stort medlemsras sedan regeringen gjorde det dyrare att vara med i a-kassan. Moderaterna använder helt andra mekanismer. "Men hallå! Vi moderater höjde inte a-kassan, det var fackföreningarna själva".
Vi får se om författarna till boken Åtta år med Reinfeldt har rätt i det de skriver. Hitintills har jag bockat av ett antal punkter, där moderaterna har gjort som författarna förutspått - moderater som vill sabotera den svenska modellen...
Inga kommentarer: