Sif har kommit ut med en rapport som även presenteras på/i DN.
Bland annat visar rapporten att var fjärde student har avvägt att avbryta sina studier och nära en tredjedel av de tillfrågade skulle inte klara en oförutsedd utgift på 1 000 kronor. Att gå till tandläkaren och till exempel dra ut en visdomstand är med andra ord otänkbart.
Över hälften bygger sin ekonomi på hjälp från föräldrar eller andra personer, vilket onekligen gör detta till en klassfråga. Alla föräldrar har inte möjlighet att hjälpa sina barn. Skall bara barn till välbärgade få en högre utbildning? Är det moderaternas geniala plan?
Jag hörde Anders Borg uttala sig i morgonnyheterna och han ansåg att studenterna skulle arbeta, arbeta, arbeta. Har Anders Borg glömt bort att studier vid högskola och universitet är en heltidsysselsättning? Är hans lösning att studenter ska flippa hamburgare och jobba som nattvakter för att klara sin ekonomi? Är hans lösning att studenter ska jobba på bekostnad av studieresultaten?
SFS (Sveriges förenade studentkårer) har två bättre lösningar, som Anders Borg borde ta till sig: höj studiemedlet från 7.300 kronor till 8.400 kronor och inför återigen rätten till a-kassa efter examen.
Mitt förslag är att studielånen skall vara räntefria och att varje student har möjlighet att med lån och studiemedel få ut 10 000 kronor i månaden. Det skulle göra livet drägligare och jag lovar att studieresultaten skulle bli bättre, om studenterna slapp oroa sig för sin ekonomi.
Det är egentligen helt befängt att studiemedel + lån inte har följt hyreshöjningar, ökade matpriser et cetera.
När jag pluggade på 90-talet hade jag ett studielån på cirka 6900 kronor. Hyran för mitt studentrum var 1900 kronor och jag kan lova er att den hyran har gått upp avsevärt.
Nej, Anders Borg - baxläxa för din del!
Ledig onsdag
3 dagar sedan
4 kommentarer:
Ett av problemen är kraven är så enormt skillda mellan studiemedels berättigade utbildningar. I vissa fall är extra arbete inte något problem medans det i andra fall är väldigt ansträngande och leder till sämmre resultat. Min opopulära åsikt är att höja kraven på utbildningar samt höja bidragsdelen minst 1200kr. Att lyckas hitta ett jobb där man tjänar tillräckligt lite för att inte komma över deras pseudo gräns är också befängt, i samband med att man höjer kraven på utbildningar bör man ta bort detta.
Det har alltså i princip inte skett någon höjning alls av studiemedlet sedan du pluggade på 90-talet. I höstas höjdes det något, från de 6900kr du fick till 7200kr. För mig är det en omöjlighet att klara sig på dessa pengar, och måste både jobba extra samt få lite ekonomiskt stöd från mina föräldrar. Det är ju inte helt lätt att fokusera helt på sina heltidsstudier när jag i princip måste jobba 30% utöver studierna för att ha råd att gå runt. Nu har jag förmodligen lite dyrare hyra än de flesta, men man tycker ju att man skulle kunna bo i stockholm och ha råd att plugga också. Bostadsbidraget är ett skämt i dagsläget då jag inte skulle få jobba mer än ett par dagar i månaden utan att bli av med det.
Hej,
Jag skulle gärna vilja länka till din blogg från min samlingssida. Det är okej eller?
För övrigt så håller jag helt med om att det blivit alltför vanskligt att överleva på studiemedlet och därför borde man omgående höja på bidragsdelen samt börja med att årligen/regelbundet anpassa båda delar efter prisutveckling. Basta.
Till hobbit - länka på!
Johannes - exakt vad menar du med att höja kraven på utbildningar? Vill du att endast de med 5,0 skall få läsa på universitet och högskola?
Pelle - ja, jag vet. Det är helt oförståeligt att inget har hänt vad gäller studiemedlen. Alla har ju inte föräldrar som sponsrar en och jag förstår att det är tufft att jobba samtidigt som du studerar heltid. Jag vill också passa på att ge mitt eget parti en känga, för att de inte höjde bidragen när de hade möjlighet!
Skicka en kommentar