Ta itu med de verkliga problemen!

Kommer ni ihåg Primegate? Det gör jag. Jag har skrivit mycket om Primesossar/PR-sossar här på bloggen. Jag var så besviken, förbannad och ledsen. De sossar, som var inblandade i Primegate, kommer alltid att förknippas med denna skandal. Varenda gång någon av dessa skriver eller uttalar sig är det många som undrar om Svenskt Näringsliv (eller någon annan aktör) ligger bakom. Vilken är agendan?


Priset de har fått betala är högt - deras trovärdighet och "varumärke" är förstört, men Primesossarna har de facto sig själva att skylla.


Vad ska man då göra om någon av dessa Primesossar kommer med viktiga synpunkter? Avfärda dem som köpta? Vidare - ska man avfärda en Primesosse, som uppenbarligen har haft (och kanske fortfarande har?) vajsing på sin kompass, när han skriver om andras kompasser?


Nu förhåller det sig nämligen så att Niklas Nordström har skrivit en ledare i GP som till stor del sammanfattar några av de inlägg jag har skrivit här på HBT-sossen. Jag väljer att citera Nordströms slutkläm (men läs gärna hela ledaren):


Ska Socialdemokraterna bli en relevant röst inför kommande val måste den nuvarande inåtblickande självbilden upphöra. Internt jubel ökar dessvärre gapet till väljarna. Världen roterar inte runt svensk Socialdemokrati. Väljarna står inte i tacksamhetsskuld för det som har gjorts historiskt. Väljarna vill höra förslag som leder framåt och se ett ledarskap som kan ta ansvar i svåra tider. Att förneka det uppenbara i opinionen, att jaga bort kritiska röster och skuffa undan de som vill tänka nytt kommer inte att vara ett framgångskoncept. Sektliknande beteende där allt skylls på en ond omvärld bestående av illojala partimedlemmar, media, opinionsinstitut, statsvetare, pr-konsulter, näringslivet etc är dödsdömt. Släpp det och ta itu med de verkliga problemen. Väljarna förtjänar en modern framåtblickande Socialdemokrati som kan leda Sverige i en ny värld. Snacket om att botten är nådd med 25% ger jag inte mycket för. Sanningen är att ingen vet var botten i väljarstödet ligger.
Nordström och jag delar dessa åsikter. Vi är faktiskt fler i partiet som tycker så. Gör det mig och de andra till Primesossar?

Mary X Jensen nämner Nordströms ledare i sitt inlägg. Hannah Bergstedt om den bästa mixen.

5 kommentarer:

Anders Nilsson sa...

1 till!

Johan sa...

Botten finns vid fyra procent.

Når socialdemokratin dit så är partiet en gång för alla rensat på karriärister. Sedan kommer det att vara kvar rättshaverister, glödande entusiaster och pensionärer som inte hänger med i utvecklingen.

Det är ett slags karriärism att bli inflytelseagent för "fientliga" intressen, det är ett annat slags karriärism att engagera sig i SAP eftersom det partiet verkar ge störst chans till någorlunda välbetalda uppdrag.

Är verkligen den ena sortens karriärism bättre än den andra? Läxan borde vara att inte fästa för stort förtroende vid någon, för alla kan visa sig tjäna egenintresset - eller någon annans intresse än dens som de formellt representerar som ombud eller styrelseledamot.

Arbetarekommunerna har ansvaret för hur socialdemokratin utvecklas, och utvecklats. Det är nu, under tiden fram till nästa ordinarie kongress, som ett window of opportunity står öppet. Det är nu som socialdemokratins politik för de kommande decennierna måste debatteras. Missar socialdemokratin den där debatten (nu igen, liksom!) så är det i varje fall inte någon annans fel.

Eftersom socialdemokraterna inte har regeringsansvar för tillfället så behöver inga hänsyn tas. Debatten kan föras fritt.

Bloggar som denna blir kanske det viktigaste tillskottet i den diskussionen, men två förutsättningar måste uppfyllas:

1/ ni som tänker måste kommunicera mera med varandra, reagera på varandras tankar och förslag

2/ s-föreningars, arbetarekommuners och distriktens aktiva måste fås att följa debatten i sakfrågor, och helst ta del i den.

Och så blir en stor utmaning givetvis att försöka undvika att det förtroende man fått för personer (stort eller litet) inte färgar av sig på de idéer som den personen framför.

Som t.ex i det här fallet med Niklas Nordström. ;-)

Kristina sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Kristina sa...

Även att jag håller med till stora delar av vad Niklas Nordström skriver, blir jag otroligt misstänksam om vad eller vilka som ligger bakom just pga Primeskandalen.
Jag kan inte med ens bästa viljan lita på dessa PR-killar.

Åsa Einerstam sa...

... och Kristina - det är också därför jag inleder med en lååång utläggning. För även hos mig dyker dessa tankar upp. Även om man skall tänka så om allt - jag menar när det görs utspel, när "anonyma" källor läcker till media... Vad är syftet? Vilken är agendan? Varför just nu?