"Trollhättan ska syssla med annat än bilar"

SAAB går i konkurs. Det är det öde som väntar varje företag som inte lyckas sälja sina produkter. Att pumpa in mer pengar i SAAB är blott och bart konstgjord andning. Visst kan vi gråta en skvätt för att det nu är över, men den intressanta frågan är: Vad händer nu med alla SAAB-anställda?

I Trollhättan är 14,4 procent av den registrerade arbetskraften arbetslös eller sysselsatt i program med aktivitetsstöd. Det är en av landets högsta siffror, endast Haparanda och Landskrona har en högre arbetslöshet, rapporterar SR. Dessa siffror kommer att stiga, inte bara i Trollhättan, utan även i städer runt omkring.

Arbetsförmedlingen har tydligt sagt att man har resurser, säger Hillevi Engström (SVT).
Nu gäller det att ta till vara regionens förutsättningar, säger Lööf (SvD).

Som ovan redan nämnts - Trollhättan har redan en av landets högsta arbetslöshetssiffror. Vad Engström och Lööf säger på den gemensamma presskonferensen, stillar inte min oro.

Trollhättan ska syssla med annat än bilar, sade Maud Olofsson och Jöran Hägglund år 2009. Deras profetia har slagit in. Dock visar Lööfs och Engströms glidande svar på dagens presskonferens att det forfarande är oklart vad Trollhättan skall syssla med i framtiden.

Den enda arbetsmarknadsinsatsen som Regeringen Reinfeldt ägnar sig åt är jobbcoachning, vilket sällan leder till jobb för den arbetslösa, men är en väldigt lönsam business för coacherna. Nu behövs en kraftfull arbetsmarknadspolitik. Jag tror tyvärr inte att högerregeringen klarar av det (motbevisa mig gärna!).

Nu måste fokus riktas mot hur Trollhättan och Västra Götalandsregionen kan rustas för en framtida industriell produktion i den allt skarpare globala konkurrensen. De resurser som nu frigörs, inte minst i form av erfaren och tekniskt kunnig personal, är en viktig tillgång i omställningen av Sverige till en kunskapsbaserad ekonomi i internationell toppklass, säger Håkan Juholt. Och nej, han menar inte jobbcoachning.

Bloggat om SAAB (ett axplock): Helena Ericson, Peter Högberg, Martin Moberg,

1 kommentar:

2000aldrig sa...

Om SAAB kunde tala...

2000aldrig tillägnar dagens lucka i sin adventskalender till SAAB. Här är vad SAAB antagligen skulle säga om SAAB var en person. Frid över SAAB's minne.

http://bit.ly/slgo7c