Karnivor med dåligt samvete

I mitt inlägg Who wants to be a chicken? skriver jag:
Fördomsprofilen för en flata är bland annat att hon är vegetarian eller vegan, har katt och dricker hellre (ört)te än kaffe. När jag äter kött i något sammanhang, får jag ofta frågan "Men är inte du vegetarian?!" Nej, jag är inte vegetarian eller vegan. Jag älskar kött. Jag är en karnivor som älskar entrecote, gås, kyckling, anka, bacon, korv, isterband, köttbullar, oxrullader...
Jag stör mig på mitt köttätande. Jag till och med skäms för att jag äter kött (även om jag äter betydligt mindre kött än den genomsnittliga svensken). Jag driver visionen Det gröna folkhemmet. 2.0 här på bloggen. Jag kampanjar för En köttfri måndag, men faktum består - jag äter kött.

Julia Svensson skriver i SvD att reportageboken Äta djur av Jonathan Safran Foer finns i hennes tankar ständigt:
På grund av mitt irrande i menyernas gråzoner sitter Jonathan Safran Foer numera ständigt som en apa på min axel. Under julen har han tjattrat allt högre: Vår rikedom betyder inte att djuren och resten av världen är till för att tjäna oss.
Jag har inte läst hans bok, men jag ska. Jag plågar mig nämligen med att läsa böcker och se dokumentärfilmer som just handlar om djurhållning, vårt köttätande och dess påverkan på klimatet, ja rätt och slätt äta djur.  Jag hoppas nämligen att brytpunkten kommer även för en köttälskare som jag. Jag hoppas att den dagen kommer då njutningen av en blodig biff med potatisgratäng inte längre är tillräcklig för att försvara mitt köttätande.

Tidigare inlägg: En köttfri dag i veckan (del III), En köttfri dag i veckan (del II), En köttfri dag i veckanQuorn är min räddning!,Hermans - en liten oas, Det gröna folkhemmet: Mycket snack och lite verkstad.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Nu är jag varken hbt person eller vegetarian. Utan bara en iakttagare och kanske fördomsfull dessutom. Men fördomar har man ju innan man får kunskap. Min bild av just HBTQ rörelsen är att dom är vegetarianer och röstar på F! eller piratpartiet.
Så som sosse passar jag inte in i den nya världen.
Ibland gnäller jag på vegetarianer. Mest för att jag tycker dom har fel och anser att kött är lika naturligt att äta som något annat. Men kanske också för att jag som köttätare tycker att man bör göra motstånd. Men kanske också för att jag vill förstå mig på vegetarianer.

Alexandra Einerstam sa...

Det finns många skäl till att man blir vegetarian eller vegan Nisse. Klimatpåverkan kan vara en anledning, en annan kan vara djurhållning, en tredje att det är fel att äta djur, en fjärde att man inte gillar konsistensen, en femte på grund av sjukdom (många personer med reumatisk sjukdom berättar att de fått hjälp och lindring efter övergång till vegetarisk kost) et cetera.

Du skriver även att "som sosse passar jag inte in i den nya världen".... Varför inte? Är det något som vi socialdemokrater värnar om är alla människors lika värde och lika rätt!

Anonym sa...

Jag funderade på om jag skulle kommentera dina ingångar till varför man skall vara vegetarian eller vegan. Eller om jag skall beskriva ur mitt perspektiv. Men det blir nog en blandning. Jag har inte satt mig in riktigt i skillnaden i vegetarian eller vegan.
Att välja vegetarisk mat av medicinska skäl tycker jag inte är samma som att välja av ideologiska skäl.
Jag kan sympatisera med dom som väljer att bli vegetarianer på grund av djurhållningen. Och det måste vara en fråga att jobba med att djuren har det bra.
Människorna är den del jorden precis som djuren. Men vi har haft tur och ingen jagar eller äter oss. Men vi förtrycker istället varandra, utnyttjar varandra, säljer människor som slavar. Krigar och dödar varandra. Sen försöker vi även utrota alla sjukdomar som är gott ur vår synpunkt. Men inte ur jordens. Eftersom vi manipulerar med allt levande. Vi ser även till att jordens befolkning växer hela tiden.
Nu kan jag visst ifrån ämnet. Varför jag äter djur. Jag tycker helt enkelt att det är naturligt att äta djur. Eftersom vi är en del av naturen och allt som finns i naturen är en del av näringskedjan och finns för att ge näring till något annat.

Du missuppfattade mig. Jag tycker självklart att alla människor har rätt till sin identitet till sitt eget liv och sitt kön. Jag är just socialdemokrat för att jag kämpar för alla människors lika värde och alla människors rätt till ett bra liv. Till sitt liv. Och det innefattar givetvis HBT personer
Men när jag tittar på Queer rörelsen så är det inte sossar jag ser utan mer F! och nyare rörelser/ideologier. Kan både vara Tiina Rosenberg och Fredrik Federley. Och jag är alltid lite förvånad över att Fredrik Federley är centerpartist, för mig är han mest nyliberal.