Stjärnor utan svindel

Sköna systrar, kommen högt upp på de starkaste klipporna,
vi äro alla krigarinnor, hjältinnor, ryttarinnor,
oskuldsögon, himmelspannor, rosenlarver,
tunga bränningar och förflugna fåglar,
vi äro de minst väntade och de djupast röda,
tigerfläckar, spända strängar, stjärnor utan svindel.

(Ur Violetta skymningar av Edith Södergran)


Aftonbladet
har fått förstärkning i och med tillsättningen av Karin Pettersson som nu innehar titeln politisk chefredaktör. Pettersson har redan hunnit sätta avtryck på ledarsidan, senast idag med ledaren Säg att det är slut Sahlin. Pettersson vill, precis som många inom de Rödgröna (även jag, som nämner detta i min valanalys), att Socialdemokraterna trycker på "pausknappen" vad beträffar samarbetet med V och MP.

Aftonbladets ledarkrönikörer består av idel vassa pennor och jag är stolt över att ytterligare en stark kvinna får ta plats i tidningen. Jag har naturligtvis mina favoritkrönikörer: Åsa Petersen, Katrine Kielos, Eva Franchell och nu även Karin Pettersson. I detta röda sammanhang måste jag också nämna Nisha Besara på Dagens Arena. Vad har då våra politiska motståndare att komma med?

Sedan Maria Abrahamsson lämnade SvD till förmån för riksdagen, finns endast en vass penna kvar bland SvD:s ledarskribenter och det är Sanna Rayman. Expressen har sin Anna Dahlberg. DN:s ledare? Kvinnorna lyser med sin frånvaro på DN.

Kvinnorna ovan har dock fått konkurrens i och med bloggarna. Det finns faktiskt en och annan kvinna som bloggar om politik och inte mode. Den politiska bloggosfären domineras dock av män (så även det progressiva nätverket NetRoots), vilket bland annat Karin Bergh har skrivit om.

Starka kvinnor inom den politiska bloggosfären hittar vi bland annat på Rebellabloggen. På bloggen skriver några unga S-kvinnor som är aktiva i föreningen Rebella. Jag vill varmt rekommendera inlägget Rebellarapport om socialdemokratins framtid – sammanfattningen.

En blogg som jag har fått upp ögonen för på senare tid är Min politiska sida. Bakom bloggens namn döljer sig socialdemokraten Annika Högberg och om någon, mot all förmodan, har missat bloggen Storstad (Marika Lindgren Åsbrink), är det hög tid att börja följa denna. Lindgren Åsbrink skriver sparsamt, men när hon väl gör det, gör hon det med besked (senast idag med inlägget Det borgerliga bidragssamhället).

Jag kan lista fler kvinnor som bloggar om politik, men ni vet vilka ni är. Vad jag vill ha sagt är att mitt hjärta sväller av stolthet över dessa krigarinnor, hjältinnor, ryttarinnor, de djupaste röda, tigerfläckar, spända strängar - stjärnor utan svindel! Jag vill se ännu fler kvinnor som skriver om politik och samhälle.

3 kommentarer:

Tingeling sa...

Fantastiskt fint, skrivet! Och du själv har en riktigt vass penna. Kram!

Alexandra Einerstam sa...

Tack Ingela!

Anonym sa...

Fantastiskt med vassa tillskott.
Men varför nämner ingen var Helle tog vägen?