Sex & SamtyckeSex utan samtycke kan bli ett lagbrott, rapporterar Sveriges Radio:
Det behövs dels för att markera betydelsen, men också för att täppa till viss brister som finns i lagen - att man har situationer där man har ett brottsoffer som reagerar helt med passivitet, det som i forskningen har kallats "frozen fright". Man blir alltså så rädd att man inte gör något motstånd över huvud taget. Gärningsmannen behöver inte använda våld och man kan inte heller säga att det är något utnyttjande, säger utredaren Nils Petter Ekdahl.
Jag har drivit denna fråga en längre tid här på bloggen (se nedan) och nu kan alltså en lagändring bli verklig, men de som tror att lagändringen i praktiken kommer att innebära det vi ser i filmen ovan - tänk om.

Tidigare inlägg (endast ett axplock): Sex & samtycke, Samtyckeskrav istället för tvångskrav i sexualbrottslagen?,Den sexuella integriteten måste skyddas, Lagens och domarnas syn på våldtäkt är förlegad, Gästbloggare Mikaela Persson (MP): Det är dags att införa samtyckeslag!

2 kommentarer:

Björn Fridén sa...

var det lagligt tidigare?

Alexandra Einerstam sa...

våldtäktsmän går fria, då de hänvisar till att kvinnan inte gjorde motstånd (vilket ofta beror på frozen fright syndrom).