Generation Dum

På väg till tunnelbanan går jag och Åsa efter en ung kvinna som pratar högt i sin mobiltelefon:
Jag ska posta ett brev. Ett riktigt brev med frimärke. Till Gotland. Vilken låda ska jag lägga brevet i? Blå eller gul?
Personen tillhör uppenbarligen Generation Dum.

Just nu håller jag på och läser boken Generation Doof och jag hoppas innerligt att någon översätter den till svenska, eller ännu hellre skriver en liknande bok med exempel från Sverige. För Generation Dum är på frammarsch, inte bara i Tyskland utan även i Sverige.

Ungdomarna vill idag bli modebloggare eller CSI. Innebär det sistnämnda att de vill bli kriminaltekniker? De läser inga böcker (det har till och med gått så långt att de är stolta över att aldrig ha läst en bok), de är ointresserade av utbildning (men vill ändock ha ett välbetalt jobb), de kan inte stava, de vet inte vad huvudstaden heter i Norge, de vet inte skillnaden mellan romare och greker, om det gick att gå i pension efter skolan, skulle de med glädje göra det, de kan inte laga mat (utan går helst till Mc Donalds), politik är skittrist (varför ska man gå och rösta, när man kan sitta på ett café och snacka med sina vänner istället?), livet är till för att ha roligt (spela dataspel, festa, titta på Topmodel och hänga på facebook), mobilen är fastklistrad vid örat... exemplen är många för Generation Dum.

När alla vill dricka caffe latte och ingen vill jobba - hur ska det då gå med Sverige? Jag rekommenderar därför varmt boken Generation Doof. Något måste göras! Alla kan inte bli modebloggare eller fotomodeller.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Ett kanonbra inlägg och jag har också noterat samma sak som du har gjort Alexandra. Det är riktigt skrämmande utveckling och detta är allvarligt ur en annan aspekt.

För om allt fler blir som den här unga tjejen som du beskriver i inlägget då är det lättare att genom lättsam "information" påverka i önskvärd riktning.

Utbildning och åter utbildning, och en bok för alla är ett effektivt motmedel; när läste du en bok senast kanske man ska fråga denna tjej eller kille som man ser beter sig så....

mvh // Martin

Anders sa...

Naäeh. Jag försår inte vad det här ska föreställa!
Jag är regelbundet ute och håller föredrag i skolor, landet runt. Jag kan inte påstå att ungarnas IQ har gått ned sen jag själv gick skolan. Tvärt om. Den kommer mer i dagern eftersom de har ett friare och ledigare sätt. Man kan säga att den sk EQ har ökat!

Vad gäller kunskaper ser jag ingen brist på dem heller. Råkade vara på en skola och hålla föredrag, skolan saknade en lärare och behövde en vikarie snabbt i engelska. Jag höll mitt föredrag, två timmar senare hoppade jag in som lärare i en femteklass.
Fan, vilket ordförråd de hade på engelska! Jag kan inte minnas att jag var lika bra i femman som de var. De får ju i sig mer engelska än min generation fick via fler kanaler...

Och tittar vi på hur många fler som blir akademiker idag än när jag växte upp - då var det stort att ta studenten - så kan jag inte säga att jag oroar mig nämnvärt.

En sak oroar mig dock riktigt jävla ordentligt - och det är att Major rotting alias Björklund får mer vind i sina "mer ordning och reda och kontroll"-segel.

Vi har en fantastisk skola - och roligast av allt är ju att nuvarande läroplan som Björklund spyr så mycket över till kom när borgarna var vid makten sist, under Bildt...

En läroplan S på den tiden också stod bakom. En bra läroplan som faktiskt borde få verka vidare och förvinas, istället för att slås sönder.

mvh
Anders

Ulf Vargek sa...

Bra inlägg. Nu är det ju kanske att ta i lite mycket och avfärda en hel generation som dum. Men det finns tyvärr gott om ungdomar som enbart lever i dockusåpans värld idag. Man sätter sig hellre framför TV:n och låter intetsägande program som för exempel "Big Brother" eller "Top Model förgylla kvällen.

Inte fasen lär man sig något av dessa såpor, utom möjligtvis indoktrinera sig i tron att det är så här verkligheten ser ut. Ja då är det fara och färde med dagens ungdom.

Nej jag håller med Martin Moberg när han säger att utbildning är botemedlet mot okunskap och intolerans.

Och en god bok är att föredra framför allt annat. Ja det vill säga om man nu lämnade skolan med tillräckliga läskunskaper.Annars finns det ju talböcker. ;)

Nu är ju det inte enbart den unga generationen som kan anses lite dum. Vi äldre gillar ju också att för exempel blogga och spela tv spel. Fast då efter en gedigen utbildning vill säga. :) Och det är ju inte så "dumt."

Alexandra Einerstam sa...

Anders: som sagt jag önskar att boken Generation Doof översätts till svenska, för även med en högskoleexamen kan man tillhöra Generation Dum.

Emilia sa...

Tror att de som är äldre alltid trott att den yngre generationen är mindre begåvad, mindre ambitiös och mer slarvig. Vi vet iof att kunskapsnivån sjunkit något bland elever, men det verkar bero på segregationen som uppstått i skolan till följd av det fria skolvalet.

Gällande politiskt engagemang tror jag att du/författaren har direkt fel, tror dagens generation är mer kollektivt engagerad än 70-talisterna. Tyvärr tror jag dock att många unga inte förstår varför de ska gå med i de politiska partierna med sina svårföränderliga, gamla, hierarkiska strukturer. Det måste vi ändra på!

Tror Anders har helt rätt, största hotet är björklunds sorteringsskola där elever inte längre ska lära för livet och utveckling utan stöpas i mallar för att bli duktig arbetskraft. Det är ett hot både mot enskilda ungas makt att skapa sin egen framtid och mot samhällets samlade kunskapsnivå

LeoB sa...

Om kunskapsnivån allmänt sjunkit eller ej har jag ingen aning om. Precis som Anders skriver tror jag förstås (och märker) att kunskaperna i engelska, framförallt ordförråd, är betydligt större. (Huruvida skolan egentligen är inblandad i det kan nog ifrågasättas.)

Vad jag däremot vet är att eleverna verkar ha klart sämre kunskaper i matte idag när de kommer till de tekniska högskolorna. Det är en smula oroande eftersom det nog främst är logiken som haltar (annars hade det kanske gjort detsamma). Naturligtvis kan det bero på att teknisk utbildning inte står högt i kurs nu.

Precis som vanligt går dock IQ på testen upp om jag förstår det rätt. Ingen vet egentligen vad det betyder. Testvana? Annan del av hjärnan engagerad? Vad återspeglar det för logikens användande i vardagen? Ingen vet nog.

En del påstår att kreativiteten bland skoleleverna har dalat ungefär sedan 1990 (i USA). Men jag har inte klart för mig vad det egentligen betyder ens ur test-synpunkt, dvs jag vet inte hur testen ser ut.

Anonym sa...

http://www.youtube.com/watch?v=PSROlfR7WTo

Intro sekvensen till Idiocracy.
Rekommenderas gällande ämnet =)

Alexandra Einerstam sa...

Emilia: författarna skriver att de själva tillhör Generation Doof. Boken består av fler exempel och forskning som styrker deras teser.

Även jag tillhör Generation Dum om man ser till klädstil.

Vad gäller politiskt engagemang så tappar de politiska ungdomsförbunden medlemmar, men visst protesterar många mot orättvisor - nu dövar man vidare sitt dåliga samvete genom att gå med i en FB-grupp.