Maktgalna moderater

Det lilla landet Sverige, med sina 9 373 379 miljoner invånare har, medelst regeringen Reinfeldt 2.0, fått Europas största regering. Det är skattebetalarna som får stå för kostnaden av utökningen av två statsråd (och en inofficiell propagandaminister vid namn Per Schlingmann).

Statsminister Fredrik Reinfeldt tjänar 140 000 kronor i månaden och statsråden tjänar 112 000 kronor i månaden. Varje statsråd har vidare ett entourage bestående av statssekreterare, sakkunniga och pressekreterare.

I och med regeringen Reinfeldt 2.0. stärker moderaterna sin dominans i Rosenbad. Kristdemokraten Mats Odell har fått sparken och nu huserar blott och bart moderater i finansdepartementet. Centerpartisten Åsa Torstensson har fått sparken som infrastrukturminister och nu innehar moderaten Catharina Elmsäter-Svärd denna post.

Elmsäter-Svärd var tidigare finanslandstingsråd i Stockholms landsting. Hon i sin tur är ansvarig för att skattebetalarna i Stockholm fått betala tiotals miljarder kronor mer för byggandet av sjukhuset Nya Karolinska, än vad som var nödvändigt.

Finanslandstingsrådsposten står nu vakant. Fredrik Reinfeldts fru, Filippa Reinfeldt, kan mycket väl överta posten efter Elmsäter-Svärd. Enligt SvD kommer makarna Reinfeldt därmed bilda en unik politisk maktkoncentration inom en familj och risken för jäv ökar.

Kristdemokraten Göran Hägglund bibehåller sin post som socialminister, men moderaten Ulf Kristersson har gått och blivit socialförsäkringsminister i regeringen Reinfeldt 2.0.

I och med utökningen av regeringen, bibehåller de små högerpartierna antalet statsrådsposter, men som ovan visats, har de berövats ett antal viktiga politikområden. Ingen av dessa små partier vill erkänna att de har förvandlats till knähundar. Maud Olofsson har varit alliansens trognaste terrier, men hennes parti har fått betala ett högt pris för denna lojalitiet.

Innan valet bestod Stockholms Stadshus av åtta borgarråd. Eftersom det gick bra för Centerpartiet i Stockholm, vill partiet också ha ett borgarråd. Inget annat borgerligt parti vill släppa på en borgarrådspost. Vad göra? Diskussioner har förts att utöka antalet borgarråd till nio. Precis som med utökningen av regeringen Reinfeldt 2.0, kommer det att kosta skattebetalarna miljoner kronor. Moderaternas maktambitioner blir därför en dyr affär för Sveriges skattebetalare.

På samma tema: Peter Andersson

1 kommentar:

Anonym sa...

Visst är det märkligt har påtalt detta med.
Kommunen här skapade 2 tjänster av en tjänst.
Och det var innan valet.
Så frågan är om Reinfeldt fick idéen härifrån.


Jens