Att förflytta är inte att förnya

Socialdemokraterna vill förnya sig, men vad vi hitintills har fått sett är snarare förflyttningar. Trist och tråkigt anser jag. Trist och tråkig tror jag även att extrakongressen blir. Varför tror jag det? Därför att jag kan bara gå till de ombud som Stockholms arbetarekommun skickade till Jobbkongressen förra året. Då skrev jag:

Några nya, unga, revolutionerande namn finns inte bland de 20 ombud som Stockholms AK skickar till partikongressen i höst. Medlemmarna i Stockholms AK går efter kända namn. Det är därför vi ser Jens Orback ("han med hästen"), Anna-Greta Leijon ("det gamla statsrådet"), Veronica Palm (Stockholms AK:s ordförande som faktiskt är yngst i sammanhanget *kors i taket*) och Nalin Pekgul("proffstyckaren i media" tillika Kvinnoförbundets ordförande) i toppen. Maj Britt Theorin (nummer sju på listan) gör sin 14:e (!) kongress i och med denna partikongress.
Att vara partiledare är i många och mycket ett ensamt jobb, eller som den före detta partiledaren, Göran Persson, uttryckte det: Alltid ensam, aldrig ensam. Jag har därför en viss förståelse att Mona Sahlin vill omge sig med sina närmaste vänner (Ibrahim Baylan, Thomas Bodström, Stefan Stern med flera). Mitt råd till Mona Sahlin är dock: Kill your darlings! Bloggen Creofant skriver bland annat:
"Kill your darlings" är ett råd de flesta skribenter, författare och journalister får. Det betyder i korthet att man måste våga ta bort det som är lysande men som förstör – eller inte bidrar till – helheten. Det är ett precis lika gott råd till alla oss som försöker effektivisera våra företag en systemstöttad process åt gången.

Kill your darlings. Våga ifrågasätta även dina favoriter bland lösningar i ljuset av den situation ni befinner er i – inte den ni befann er i när lösningen togs fram. Är de bra måste de tåla granskning, och även för sin tid lysande lösningar blir så småningom frånåkta av omständigheter som gör dem obsoleta. Det betyder inte att de alltid varit fel – bara att det är fel att försvara dem längre än nödvändigt. Vi måste emellertid våga förändra medan tid är.
Vad Creofant skriver, kan även appliceras på vårt parti. Därför önskar jag mindre förflyttningar och mer förnyelse.

Låt mig ge några exempel: Ibrahim Baylan är en toppensosse på alla sätt och vis, men jag anser inte att han passar som partisekretare. Ett tips är att byta ut Baylan mot till exempel Kajsa Borgnäs.
Stefan Stern, som verkar i det fördolda (i motsats till Per Schlingmann) borde bytas ut. Om Stern har jag skrivit om tidigare (här och här).

Thomas Östros står sig ganska slätt gentemot sin motståndare Anders Borg. Det vill Sahlin & Co. lösa genom att ge Östros en sidekick - Leif Pagrotsky. Hm... varför inte helt sonika byta ut Östros mot Marika Lindgren Åsbrink?

Ser vi till en av Socialdemokraternas sidoorganisationer, S-kvinnor, har Nalin Pekgul varit S-kvinnors ordförande i sju år. Hon gör sig väldigt bra i morgonsoffor och i debatter, där hon tycker och tänker, ofta efter eget huvud. Helt OK, om det inte vore för att hon just är ordförande för S-kvinnor och skall företräda sina medlemmar istället för sig själv. Som ordförande för S-kvinnor vill jag hellre se Gabriella Granditsky Svenson. För att använda Maria Abrahamssons egna ord: Gabriella Granditsky Svenson, en arg och välformulerad s-kvinna med glödande engagemang i tjejjourer, hade just dragit ner den längsta applåden.

Det finns många som kan bidra till Socialdemokraternas förnyelse. De förflyttningar vi ser just nu är inte förnyelse och handen på hjärtat - räcker det egentligen med att bara byta ut våra företrädare?
-
Kriskommissionen, som består av 52 personer, lämnar jag i detta inlägg därhän, men jag vill lova att jag har många åsikter om denna.
-

3 kommentarer:

Gizela sa...

Gillar dina texter!
Och Het s-debatt inför öppen ridå
http://www.makthavare.se/2010/10/20/het-s-debatt-infor-oppen-rida/
är jättebra
Kram
Gizela

Alexandra Einerstam sa...

Tack darling!

Kristine sa...

Välformulerat och bra skrivet :)..