Borgarna & Boultbee = Belsebub

Ja, som ni vet sålde borgarna en stor del av allmännyttan till privata investerare. En sådan investerare är det brittiska imperiet Boultbee och här pratar vi om ett imperium som inte skyr några medel.

Butiksägare i Ringens centrum och Fältöversten drabbades med hyreshöjningar på upp till 10.000 kronor kvadratmetern. Säg den lilla butiksidkare som har råd med en sådan höjning? Det är nämligen så att om Boultbee inte anser att en butiksägare passar in i deras koncept, så gör de sig snabbt av med butiksidkaren. Detta med fula medel.

I anslutning till vissa av de tio centra som nu Boultbee äger, finns det bostäder. Nu är det de boendes tur att drabbas av Belsebub, ooooppps jag menar förstås Boultbee.

I attraktiva centra som Fältöversten och Ringens centrum talas det om 15 procents hyreshöjning. I det mindre attraktiva centrat Högdalen kommer det att ske en höjning på fem procent.

I Högdalens centrum finns "tupphusen". Tupphusen är ganska nedsjasade redan i nuläget (och har varit det ett bra tag) och det är väl snarare på sin plats med en hyressänkning, men Boultbee vill troligtvis att de boende skall köpa sina bostäder (och att de som inte har råd med hyreshöjningen flyttar).

Innan utförsäljningen av Högdalens centrum "tillhörde" de boende i tupphusen Centrumkompaniet/Familjebostäder. De stod vidare i Familjebostäders interna kö. Efter utförsäljningen fick de ett brev av Boultbee där det stod att de numer stod i Boultbees interna kö. Det gick en tid och därefter fick de boende ett samtal från Boultbee, där Boultbee meddelade att de inte hade någon intern kö.

Det är få som är intresserade av att köpa en nedgången lägenhet i ett av tupphusen. Badrum har inte blivit renoverade på år och dar och kök har fortfarande gamla gasspisar som kan sluta fungera när som helst. Ja, men si vad gör då Boultbee? De säger upp lägenhetsunderhållet!

Vad innebär det i praktiken? Om frys, kyl eller gasspis går sönder får hyresgästen då själv bekosta det? Innebär det att ingen städning kommer att ske?

Det vore i så fall en effektiv strategi från Boultbee. Många hyresgäster kan inte bo under sådana förhållanden och säger "frivilligt" upp hyreskontraktet.

Boultbees uppköp av köpcentra är också ett allvarligt hot mot demokratin, vilket Jan Wiklund och Göran Folin har uppmärksammat i SvD. De personer som idkar politik eller kultur blir utkörda, men kan få genomföra sin verksamhet om de betalar en summa pengar (och har åsikter som är förenliga med Boultbee).

Borgarnas utförsäljning av allmännyttan har inget mandat hos oss svenska medborgare (och då menar jag också att många borgerliga väljare motsätter sig utförsäljningen av allmännyttan). Vad borgarna gör är blott och bart av ideologiska skäl.

1 kommentar:

Ali sa...

2008-02-07 14:53

Boultbee vill slänga ut facket från köpcentraUppdaterad

Fastighetsbolaget Boultbee vill hindra facket att komma in på deras köpcentrum.
"Vi vill ha trygga centrum", säger Boultbees vd Bo Falk till Handelsnytt.Det brittiska fastighetsbolaget Boultbee, som förra våren köpte tio köpcentrum i Stockholm, fortsätter sin framfart.

Efter chockhöjda hyror för både handlare och boende i bland annat Ringens centrum och Fältöversten är det nu fackets tur.

Bolaget hindrade nyligen LO från att besöka en av galleriorna, enligt facktidningen Handelsnytt.

Boultbee tycker inte att varken politiska, religiösa eller fackliga organisationer hör hemma på ett köpcentrum.

"Det här är en branschfråga. Vi vill ha trygga centrum, fria från politisk och religiös påverkan", säger Boultbees vd Bo Falk till Handelsnytt.

Men efter kritik väljer bolaget nu att ta upp frågan och det rättsliga läget i arbetsgruppen Köpcentrum Stockholm som samordnas av branschorganisationen Svensk Handel.

http://di.se/Nyheter/?page=/Avdelningar/Artikel.aspx%3Fstat%3D0%26ArticleID%3D2008%255C02%255C07%255C269134%26SectionId%3Dettan%26menusection%3DStartsidan%3BHuvudnyheter%26o%3Dsp4