Olof Palme - Därför är jag socialist (partiledardebatt 1982)

Jag sitter på jobbet och läser några texter av Olof Palme (i boken PS. Palme själv) och jag berörs starkt av hans tal Därför är jag socialist. Det är ett tal som är lika aktuellt idag, nu när högerkrafterna återigen har ansvaret. Här kommer talet i sin helhet:
-
Jag är en demokratisk socialist med stolthet och glädje. Jag blev det när jag for omkring i Indien och såg den fruktansvärda fattigdomen fast en del var oerhört rika, när jag for runt och såg en på sätt och vis ännu mer förnedrande fattigdom i Förenta Staterna, när jag som ung kom öga mot öga med kommunismens ofrihet och förtryck och människoförföljelse i kommuniststaterna. När jag kom till nazisternas koncentrationsläger och såg dödslistorna på socialdemokrater och fackföreningsmän.
-
Jag blev det när jag fick klart för mig att det var socialdemokratin som bröt marken för demokratin i Sverige, när jag fick klart för mig att det var socialdemokratin som lyft landet ur fattigdom och arbetslöshet med 30-talets krispolitik. När jag själv fick vara med och arbeta för ATP och fick möta de privilegierades socialistkampanjer när vanliga löntagare ville trygga sin ålderdom, det var det ni höll på med då.
-
Jag blev det under många år av samarbete med Tage Erlander då jag lärde mig vad demokrati och humanism är och med nära vänner som Willy Brandt, Bruno Kreisky och Tryggve Bratteli, som riskerade livet i kampen om människovärdet.
-
Men viktigare är att jag bestyrks i min övertygelse när jag ser ut i världen, när jag ser krigen och kapprustningen och massarbetslösheten och klyftorna mellan människorna.
-
Jag bestyrks i min övertygelse när jag i vårt eget land ser orättvisorna öka, arbetslösheten tillta, spekulation och fiffel gripa omkring sig.
-
När jag ser in i den framtid de borgerliga tydligen har att rbjuda där löntagarna ska bli fattigare och de rika rikare, där den sociala tryggheten blir bräckligare och lyxbåtarna fler, där solidariteten blev svagare och egoismen starkare, där de starka kan ta för sig och de svaga får ta skeden i vacker hand.
-
Visst är jag en demokratisk socialist. Jag är det med stolthet över vad denna demokratiska socialism har uträttat i vårt land, jag är det med glädje för jag vet att vi har viktiga arbetsuppgifter framför oss efter det borgerliga vanstyret.
-
Och med tillförsikt, för nu vet människor vad som händer med jobben och tryggheten och stabiliteten när högerkrafterna har ansvaret.
-
Jag är det på sätt och vis med ett roat leende för jag vet att den moderna svenska historien är full med värdefulla reformer som ni har skildrat som elak socialism men sedan slåss ni om att få äran av reformerna när människorna har fått erfarenhet av vad den betyder.
-
Visst är jag demokratisk socialist; som Brantling när han genomförde rösträtten; som Erlander när han byggde ut den sociala tryggheten och ATP. Det handlar om solidaritet och omtanke människor emellan.”

15 kommentarer:

roberth sa...

Palme gick på bordell! Palme kallade motståndare efterblivna. Palme hyllade diktaturer. Palme ingick skenäktenskap. Palme ville kontrollera alla företag. Palme startade den vansinniga massinvandringen. Palme förstörde skolan. Bra kille den där Palme.....

Martin Gustavsson sa...

Nu aer ju inte socialdemokraterna ett socialistiskt parti laengre.

Daa hade inte Mona Sahlin proppsat om att helt osolidariskt hoeja pensionsaaldern i arbetsloeshetens Sverige.

De hade aldrig varit foer en anslutning till det kapitalistiska projektet EU heller.

Ej heller hade hon varit med om privatiseringen av elmarknaden, ej heller Afghanistankriget.

Olof Palme passar numera baettre i V eller kanske Aktiv Demokrati, anser jag.

MVH
MrPerfect72
Medlem av www.aktivdemokrati.se

elinor sa...

"När jag ser in i den framtid de borgerliga tydligen har att erbjuda där löntagarna ska bli fattigare och de rika rikare, där den sociala tryggheten blir bräckligare och lyxbåtarna fler, där solidariteten blev svagare och egoismen starkare, där de starka kan ta för sig och de svaga får ta skeden i vacker hand." Olof Palme.

Behövs det sägas så mycket mer? Tron på att alla klasserna kan arbeta sig uppåt, nå sina mål är visentligt för ettjämställt samhälla. Atta alla ska ha samma förutsättningar. Tänk om man gjorde som de har i USA att College eller som det heter här hemma gymnasiumet skulle kosta... Då skulle bara de som hade råd kunna gå. Resten sorteras bort. Obama ser upp till Svergie med våran sjukvårdresim. Om moderadena får ha makten mycket längre till kommer vi bara baka bakot. Bakot mot stora klassskillnader. Är det så vi vill ha det? Att de starka ska få ta försig och de svaga låter för bli just svaga. Där egoismen tar över!? Att de rika blir rikare och de fattiga fattigare.

Martin Gustavsson - Intelligent Union sa...

Elinor. S är inte samma parti som förrut, Är egentligen något parti fritt från infiltration av dumheter?

Novemberrevolutionen:
http://www.youtube.com/watch?v=Z95xH9Svq3k

En utmärkt blogg om vad som pågår:
http://perkvist.mpbloggar.se/

MVH
Martin Gustavsson
Intelligent Union

Unknown sa...

Olof Palme... Den sista vettiga partiledaren Sverige någonsin haft. Socialdemokratin har därefter mördats av Persson, Sahlin, klantskallen Juholt och höger-Löfvén.

Rösta på Vänstern - för "riktig" socialism!

Martin Gustavsson sa...

Vänstern är bra på mycket, obalanserat på annat...

MVH
Martin Gustavsson
Partiledare Olivgröna partiet

Unknown sa...

Martin Gustavsson...
Jag har kollat upp ditt parti och blev inte särskilt imponerad. Ett grönt, rött, rödgrönt, blått och blågult parti låter en aning amatörmässigt.

Jag såg också att ni hade skrivit: "Vi är för fred", jamen det är ju bra, men kan du nämna ett riksdagsparti som är mot freden?

Jaja, lycka till med politiken och bli inte allt för överraskade när ni inte kommer över fyra procent-spärren.

Martin Gustavsson sa...

Kanske du har rätt i att det är fel att vi ser regnbågens alla färger i vårt parti, men vi ser det som ett sätt att locka alla olika människor att läsa programmet och bli ett stort parti som kan locka hela Sveriges folk.

Håller du med om att alla partier ligger i balansen mellan olika färger på olika skalor?

Jag minns det så att Sveriges alla politiker utom SD och V och några få miljöpartister röstade för invasionen av Libyen. Då är man väl inte för fred? Vad anser du? Är invasion och krig samma sak som fred?

Sverige har varit fredligt i 188 år innan detta, så jag betvivlar att svenska folket ville att vi skulle dra ut i krig. Ville verkligen du det?

Och mig veterligen så var det alla sittande sossar i riksdagen som röstade för krig. - Men om du inte tror mig så kolla definitivt upp saken exempelvis här:

http://u2.lege.net/highcrimes.org-20120421/sv/index.html
http://sv.wikipedia.org/wiki/Libyska_inb%C3%B6rdeskriget

Definition av krig:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Krig

Sä att vara för fred är inte alls någon självklarhet för sittande politiker med den nya kunskapen tycks det mig...

...så att du uppfattar oss som amatörmässiga... kanske du ska omvärdera... med ovanstående kunskap?

Fyraprocentspärren är givetvis skapad av de större partierna för att förhindra nya initiativ. De har även skapat regler som ger större partier mer mandat än små partier:

Därför är Olivgröna partiet med i Valsamverkanspartiet för att kunna forcera den. Den mentala spärren är givetvis den stärsta att forcera, men den är enkel att forcera för den som är mentalt frisk. En bägare måste alltid fyllas droppe för droppe. Tusen flugor kan ha fel, Skit smakar inte gott.

Forcering av spärren skulle givetvis kunna ske tillsammans med andra partier om de kan lyckas få intelligenta människor i sina ledarskap. Så enkelt är det om mentalt friska människor agerar rätt. Lätt som en plätt.

MVH
Martin Gustavsson
Partiledare i Olivgröna partiet och Valsamverkanspartiet
https://olivgronapartiet.wordpress.com
https://valsamverkanspartiet.wordpress.com/

Unknown sa...

I Libyen satt en diktator, en av världens rikaste människa i ett av de fattigare länderna. Ghaddafi förtryckte folket och du tycker det är konstigt att V vill agera som hjälpande hand för majoriteten, kanske borde vi i Sverige sluta rulla tummarna och överge regeln "sköt ditt och skit i andra".

Sverige har haft fred denna långa period eftersom dåtidens socialister och liberala var emot krigen. De blåa och gula partierna ville ha krig för att vinna tillbaka Sveriges forna ställning. Reprenterar ni båda två eller skiter ni i hur det varit och utnyttjar ni dagens situation med förvirring.

Jag kan hålla med om att allianspartierna, sossarna och lite miljöpartiet samlas i mitten av rött och blått, vilket är sorgligt och den största anledningen till att småpartier har någon chans till röstare. Men dra inte in mig som vänsterpartist i det. Vi är som sossarna var för 50 år sedan, tyckte du de gjorde ett dåligt jobb då?

Missnöjet med denna "balansen" är att de röda vill ha ett rött parti och de blåa ett blått, då kommer ni med ett parti med ännu mer blandning. Tveksam strategi tycker jag.

MVH
Lukas Sjögren

Martin Gustavsson sa...

Om "Diktatorn" inte var poppis hur kommer det sig att han invaderades av hela NATO och EU och det tog totalt 8 månader att invadera? http://sv.wikipedia.org/wiki/Libyska_inb%C3%B6rdeskriget

Nej detta aer "economic hitmen" http://www.youtube.com/watch?v=n7Fzm1hEiDQ

Khadaffi var poppis inte enbart i Libyen men i hela Afrika.

Problemet med alla de partier du refererar till aer att: http://olivgronapartiet.wordpress.com/2012/12/19/partierna-ar-byfanarnas-paradis/

Martin Gustavsson sa...

Lite mer historik om Libyen:
http://www.youtube.com/watch?v=g4JbOlakWZo
http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=41n2Iu9SC5E&feature=endscreen

...och Lockerby liknar WTC, dvs. en attack som gjorts av de som vill anfalla ett annat land av ekonomiska skael skapad foer att faa stoed av befolkningnen foer invasionskrig.

...de som tagit oever aer nu sannolikt islamister kontrollerade av NATO och EU.

Unknown sa...

Det är klart att khaddafi var poppis i Afrika, av den promillen som gynnades ekonomiskt av hans politik...

Jag kan erkänna att jag inte är superinsatt i Libyen, jag följde det på rapport och aftonbladet bara... Men du som partiledare borde kanske leta källor utanför wikipedia, som ett tips bara, annars kommer ingen att ta dig på allvar. :/

Martin Gustavsson sa...

Lukas. Nu analyserar du inte de fakta som jag gett dig och avfaerdar dem utan att laegga fram baettre fakta. Sedan anvaender du ett fult retoriskt trix paa slutet.

Det bevisar foer mig att du insett att du har fel och beter dig som en helt vanlig politiker i ett av de helt vanliga partierna....och du verkar ju befinna dig i paradiset... s.a.s.

http://olivgronapartiet.wordpress.com/2012/12/19/partierna-ar-byfanarnas-paradis

...hur ska jag kunna ta dig paa allvar daa? Var har du dina fakta? Aer de dragna fritt ur aerslet?

Unknown sa...

Martin, vågar du inte debattera med mig så visst... Men det är onödigt att förolämpa mig, en helt vanlig 17-årig gymnasieelev som vill dela med sig åsikter med andra intresserade.
Adjö
MVH
Lukas Sjögren

Martin Gustavsson sa...

Tja. Nu är du lite äldre Lukas och använder förmodligen inte Aftonbladet som någon sanningskälla längre.

http://www.josefsson.net/artikelarkiv/100-aftonbladets-foerlorade-heder.html
https://bojkottaaftonbladet.wordpress.com/tag/schibsted/

Wikipedia har också förbättrats avsevärt sedan sist även om just svenska Wikipedia är tämligen nedlusat av de stora partiernas politruker fortfarande.