Äktenskapet – frågan som kan bli Alliansens fall

Idag skriver Expressen om ”hotet” mot Alliansen. Om hotet är äktenskap för samkönade par eller om hotet är kristdemokraterna i den moderatstyrda regeringen framgår inte av rubriken.

Expressen har pratat med kristdemokrater i 25 av 27 partidistrikt. Bland annat om kristdemokraterna kan tänka sig en kompromiss i denna fråga. Här är några av de svar som gavs:

”Detta är värt att spräcka regeringen för”, ”Skicka över frågan till riksdagen”, ”Vill det sig illa, och de andra i Alliansen försöker köra över oss, är det bättre att gå ur Alliansen”.


Nu har dock statsminister Fredrik Reinfeldt sagt att det kommer en proposition i höst, han har vidare avfärdat Göran Hägglunds förslag om en samlevnadsbalk.

Journalisten Anders Jonsson tolkar Reinfeldts uttalanden så som att de kristdemokratiska statsråden skall få reservera sig i regeringen. Eventuellt så kommer det en proposition från den så kallade Alliansen, där alla i Alliansen är med undantaget kristdemokraterna. Är inte detta märkligt?

Om detta sker så visar det tydligt på de sprickor som finns i den moderatstyrda regeringen. Min tolkning är att det inte finns någon alliansregering om det hädanefter kommer propositioner från regeringen där statsråd kan reservera sig.

Varför bollar inte statsminister Fredrik Reinfeldts över denna fråga till riksdagen? Ett utskottsinitiativ skulle innebära att kristdemokraterna kan rösta nej, eller avstå (och därmed hävda sin ståndpunkt i ”evigheters evigheter”).

Jag vill till syvende och sist komma med lite tips till vår nuvarande regering: läs HBT-sossarnas debattartikel om äktenskap på
QX.se och inför civiläktenskap!

Källor: Expressen, Expressen, Expressen

Inga kommentarer: