Vad är det som bekymrar kristdemokraterna?

Årets fråga för den så kallade alliansen är samkönade äktenskap. Kristdemokraterna är det enda parti i den moderatstyrda alliansen (och riksdagen) som säger nej.

Betänk att vara kristdemokrat och komma med argument som de andra riksdagspartierna inte anser ha bärkraft. Tänk att vara kristdemokrat och i ena andetaget säga "älska din nästa", "Jesus älskade alla" och propagera för Bibelns kärleksbudskap och i nästa andetag säga nej till att samkönade par ska få ingå äktenskap och därmed göra sig skyldiga till diskriminering.

Idag går remisstiden ut och kristdemokraterna får återigen göra sin röst hörd. I dagens SvD vill kd att det skall ske en folkomröstning om äktenskap för samkönade par. Folkomröstningen skulle ske i samband med EU-valet nästa år.

Jag kan inte mer än att hålla med Jan Björklund (fp) när han säger att detta är en ren lagstiftningsfråga.

Hur kan kristdemokraterna vara för diskriminering? Varför är just denna fråga så oerhört viktig för kd att de till och med kan tänka sig riskera regeringsamarbetet? Varför kan de inte luta sig mot kärleksbudskapet i Bibeln?

Vad äktenskapet även handlar om är makt och inflytande. De kristna trossamfunden har vigselrätt, de agerar myndighet beträffande äktenskap. Är det inte förunderligt att vi ger dessa trossamfund juridiska rättigheter, när trossamfunden bör ägna sig åt allt annat utom juridik?

När stat och kyrka har separerat, så har ändock kyrka denna makt. Alla trossamfund har inte heller vigselrätt, vilket återigen är en form av diskriminering. De kristna trossamfunden har i de flesta fall vigselrätt, men andra icke-kristna trossamfund har det inte.

Så vad handlar egentligen kristdemokraternas benhårda motvilja om? Varför så kategoriskt säga nej?

Det handlar inte om de quasivetenskapliga argument som framlagts av en rad kristdemokrater. Det handlar inte om reproduktion, det handlar inte om barn, det handlar inte om att "äktenskap är mellan man och kvinna", det handlar inte ens om homofobi.

Ett kategoriskt nej från kristdemokraterna handlar om makt och inflytande som de kristna trossamfunden har, i och med vigselrätten.

Någon proposition kommer vi inte att få se från Regeringen. Regeringen har arkiverat Hans Regners SOU 2007:17. Alla vi som frågar statsminister Reinfeldt "när kommer propositionen?" frågar förgäves. Det kommer inte att komma någon proposition. Något litet utspel kanske vi får se, men någon proposition får vi inte se från den moderatstyrda regeringen. Unibet eller något annat spelbolag kan sätta igång en vadslagning om detta. Jag sätter 1000 spänn på att statsminister Fredrik Reinfeldt inte ens bemödar sig att försöka sig till en kompromiss med kd. Han sitter på Statsrådsberedningen och väntar på ett initiativ från Riksdagen, för att därmed inbilla sig att alliansen är intakt.

Sprickorna i alliansen är tydliga i och med denna fråga, men jag kan inte låta bli att fråga statsminister Reinfeldt - när kommer propositionen om äktenskap för samkönade par?

3 kommentarer:

John Olsson sa...

Det som bekymrar KD mest är nog barnen. Alla barn borde ha rätt till en mamma och pappa av olika gender.

Ni som försöker hyckla KD för sin ståndpunkt att inte tillåta homo-äktenskap borde fundera på varför resten av världen tycker som KD.

KD må vara en minoritet i lilla Ankdammen, men deras värderingar är normalt tänkande i nästan alla länder i världen.

Fred Anderson sa...

John Olsson: Jag har levt med bara en förälder i större delen av mitt liv, gör det mig till ett mer utsatt barn?

Snarare har en "annorlunda" familjebild stärkt mig, gett mig mod och styrka.

En förälder borde vara värre än två föräldrar av samma kön. Borde inte tokstollarna i KD tvångsgifta ensamstående föräldrar? Eller kanske föra bort de barn som har homosexuella föräldrar (och det är mer än vad du kan ana)? På det sättet så slipper KD och du ens tänka tanken på hur fruktansvärt det vore med ensamstående eller samkönade föräldrar som uppfostrar barn.

Tomas Lif sa...

hej fina alexandra!
tack för jättebra läsning!
ville bara säga det.

kram