Människan är målet

...är rubriken på ett tal som Anna Lindh höll på SSU-kongressen i maj 1987. I talet hänvisar hon till ett av Ingvar Carlssons tal som ordförande 1967 där han säger "Vi ska inte vänta oss att insatser i det förgångna ska ge oss segrar i framtiden. Ett radikalt parti kan aldrig leva på vad det åstadkom för fem, tio eller 15 år sedan". Lindh säger i talet att vi måste börja tala framtid och om våra lösningar för "1990-talet".

Jag vill följa i Lindhs tankegångar och säga att vi socialdemokrater måste börja tala framtid och lösningar för de kommande åren. Vi vet inte vilket Sverige vi möter 2010, efter att borgarna har varit i regeringsställning, men vi måste komma med alternativa lösningar till borgarnas politik. Vi måste sluta luta oss mot osäkra opinionssiffror.

Det går inte att hylla opinionssiffror (eller röra om i partitoppen för att få mediautrymme).

Opinionssiffror kan ändra sig fram till 2010 (eller 2009 då vi har ett litet undanskymt val). Se bara på knuff.se, där 38 bloggare har kommenterat opinionssiffrorna i dagens DN. Artikeln och blogginläggen ligger på första plats på knuff.

Det går inte att luta sig tillbaka i kontorsstolen och gotta sig åt opinionssiffror (vilket jag skrev i inlägget innan). Det går inte att skapa mediautrymme genom att "skrälla" med att byta ut "en gubbe mot en annan". För att citera en annan blogg vid namn Svensson:

I brist på politik förvandlas politiken till teater utan innehåll, till teater utan verkliga politiska alternativ. Men med skådespelare och statister. Med tomma och innehållslösa repliker. Och de borgerliga tidningarna ställer upp på det. Det spelar med i teatern.

Politik är allt annat än detta! Vi vet som sagt att vi inte vet vilket Sverige vi har 2010, men vi kan inte sluta prata politik! Vi kan komma med alternativa lösningar. Se bara på Framtidsdagarna då det diskuterades skolpolitik. Det kom fram mycket "nytänk", alternativ till "Björklund-skolan".
När borgarna gör utspel i medierna, kom med alternativa lösningar! Man kan alltid börja med att säga något i stil med "vi vet inte vilket Sverige vi har 2010" och så målar man upp ett till tre skräckscenarier och tre alternativa socialdemokratiska alternativ till borgarnas politik.

Sluta kommentera och gotta er åt opinionssiffror och börja opinionsbilda. Börja tala socialdemokratisk politik och alternativ till borgerlig politik!

Mona Sahlin vet att jag är sahlinist, men just nu saknar jag Anna Lindh mer än någonsin. Om du, Sahlin, ska röra om i partitoppen, gör det ordentligt!!! Börja tala om socialdemokratiska alternativ till borgerlig politik. Börja läs socialdemokratiska bloggar och hämta inspiration från gräsrötterna istället för att byta ut "en gubbe mot en annan".

1 kommentar:

Bimpa sa...

Lika vass penna som alltid... Stor kram! =)