Kajsa Bergqvist, QX och vikten av förebilder

För någon dag sedan skrev jag inlägget Outa aldrig någon! Jag var fly förbannad på skvallertidningen Se & Hör som outat en kändis utan hennes medgivande. Igår kväll publicerades januarinumret av QX på nätet. I tidskriften väljer Kajsa Bergqvist att komma ut (s. 24). Jag hoppas att hon inte blivit tvingad till detta beslut, utan gör det av egen fri vilja. Det är vidare första och sista intervjun med Bergqvist som avhandlar hennes privatliv. Hon värnar nämligen sin integritet. Jag hoppas att tidningarna respekterar hennes beslut.

I intervjun säger Bergqvist bland annat:
Det måste ha hänt lite sedan Eva och Efva kom ut, det är ju 15 år sedan. Att jag har en flickvän kan inte vara så stor grej. Jag förstår självklart att det finns ett intresse eftersom jag är känd och att jag tidigare varit gift med Måns som är känd,men annars är det väl ingen big deal längre.
Även om vi snart skriver år 2012 är det de facto fortfarande en big deal att komma ut.

Varför är det så viktigt att kändisar kommer ut?, frågar Linus Fremin på sin blogg.

Hbt-personer behöver förebilder. Hbt-ungdomar som ägnar sig åt idrott - ja, det kanske är ännu viktigare för dem än för mig att Bergqvist, Anton Hysén med flera idrottsstjärnor kommer ut ur garderoben. Homofobin finns lite varstans, även om den inom idrotten (enligt mig) blir extra påtaglig.

Jag vill ge Berqvist en eloge, inte bara för att hon kommer ut, utan också för att hon väljer just QX när hon gör det. Nu får Aftonbladet, Expressen, Se & Hör klippa och klistra från QX.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Mona Sahlin var i Göteborg och talade när hon blivit partiledare. Hon hävdade då, när hon besvarade en fråga, att det bara finns två kön.
Jag hävdar att övergången mellan kön är flytande och det finns barn, som när de föddes inte kunde könsbestämmas. Det har såvitt jag vet då överlåtits åt föräldrarna att välja.
Jag tycker att vi skulle våga tala om ett tredje kön - hen - istället för att tala om bisexualitet.

B/

Alexandra Einerstam sa...

Det finns kulturer med ett tredje kön. Dock har det tredje könet, enligt mig, lite att göra med bisexualitet.

Anonym sa...

tankeoreda - blandade ihop kön med sexualitet
och ett tredje kön vore nog olyckligt att ha