Regeringen Reinfeldts grova felbedömning av vårdbehovet hos de långtidssjukskrivna

På väg till jobbet i morse läste jag kapitel tre i Bokslut Reinfeldt. Kapitlet heter Attacken mot våra socialförsäkringar. Underrubrikerna i kapitlet är: Försämrad sjukförsäkring under alliansen, De sjuka ska tvingas arbeta, Otrygghet och rättslöshet, Utsorteringskedjan, Utförsäkrade - ett verkligt utanförskap, En brutalisering av de långtidssjukskrivnas situation, Ökade socialbidrag, Varför socialförsäkringarna en gång växte fram, Särdrag hos socialförsäkringarna, Socialförsäkringar är inga bidrag, Gynnar tillväxten, Effekterna av alliansens socialförsäkringspolitik, Tak - och täckningsproblem, Tryggheten på ett sluttande plan.
-
Rubrikerna berättar med all tydlighet vad den Moderatstyrda regeringen har gjort - den har attackerat våra socialförsäkringar. Väl på jobbet, läser jag DN och en debattartikel om den nya sjukförsäkringen. Artikelförfattarna Annette Carnhede (ordförande ST) och Roger Syrén (utredare ST) sågar den nya sjukförsäkringen jäms med fotknölarna:
-
Regeringen har grovt felbedömt vårdbehovet hos de långtidssjukskrivna, trots upprepade varningar. De flesta utförsäkrade är helt enkelt fortfarande sjuka. Det är den verklighet som försäkringskassehandläggare och arbetsförmedlare ställs inför i mötet med sina klienter. Den verkligheten är helt annorlunda än den bild som regeringen utgått ifrån.
-
Jag håller verkligen med Peter Andersson när han på sin blogg skriver:
-
De borgerliga hade säkert börjat le något. Från en svår debatt om sjukförsäkringen som kostat många väljare (och drabbat många) kunde man nu ta sig an nya debatter. Avdrag för hushållsnära tjänster blommade ut som stor val fråga. Moderaterna startade kampanj. Den vändning som idag kommer efter en debattartikel på DN Debatt kan efter "avdragsdebatten" slå tillbaks ännu hårdare. Vad är det för Sverige som inte ger sjuka tillräckligt med vård men som ser sig ha utrymme att ge mer välbeställda avdragsrätt för städhjälp? Den matchen, med de tydliga kontrasterna av två olika Sverige, kan till och med bli svårare för de borgerliga än den var före årsskiftet.
-
[UPPDATERAT]
Läs även Veronica Palms debattartikel i Aftonbladet - Stupstocken ger inga nya jobb
-
Bild med citat: Aftonbladet

Inga kommentarer: