Grattis Per Schlingmann!

Igår dominerade återigen RUT-avdraget bloggosfären och gammelmedia. Den här gången handlade det om den politi(s)ka adeln, som inte lever som den lär. Till SR/Ekot säger Ulf Bjereld, Socialdemokrat och professor i statsvetenskap:
-
Dels kan man få en diskussion om att socialdemokratiska politiker inte lever som man lär. Man skulle ställa högre krav på dessa människor än på andra. Det andra problemet består i att eftersom socialdemokratin och de rödgröna lyfter fram hushållsnära tjänster-avdraget som en rättvisefråga, det vill säga att det i huvudsak är överklassen och de välbärgade som nyttjar det, så kan man här få en diskussion om att socialdemokratin egentligen är en del av denna överklass och de välbärgade eftersom man själv väljer att utnyttja det här avdraget.
-
Och det är precis vad som har hänt. Samtidigt sitter Per Schlingmann & Co. och gnuggar händerna av förtjusning. Moderaterna har nämligen utformat en Strategi för offensiv kring RUT-avdraget och de rödgröna.
-
Moderaternas strategi mot de Rödgröna är: att etablera frågan om hushållsnära tjänster i debatten och ständigt återkomma till den (det är ingen slump att de nu har en valkampanj som just handlar om hushållsnära tjänster); att ställa oppositionen till svars på varje nivå; att få ut Mona Sahlin i debatten (vilket de lyckades med i och med debatten i Aktuellt) och att denna fråga ska läggas till alla andra frågor där de Rödgröna lovat väljarna besked.
-
Nu har dock de Rödgröna gett besked i frågan, vilket är precis vad jag önskade. Moderaterna trodde nog inte att oppositionen kunde enas så snabbt som den gjorde. Moderaterna kan därför inte hävda att vi inom oppositionen är oense i den här frågan. Jag tror dock att de kommer att fortsätta hävda att vi är splittrade (även inom Socialdemokraterna), men då är det bara för oss att hänvisa till det befintliga beslutet.
-
Jag måste verkligen ge propagandaminister Schlingmann cred för att strategin hitintills har varit lyckad. En formidabel succé faktiskt. Tillsammans med Moderaternas propagandaministerium har Schlingmann till och med fått mig att skriva ett antal inlägg den senaste tiden. Inlägg som handlar om just subventioner för hushållsnära tjänster. Jag höll nästan på att ge mig in i debatten igår, medelst ett inlägg här på bloggen, men det är precis det som Schlingmann vill. Därför avstod jag (tji fick du Schlinge).
-
Det finns betydligt större och viktigare frågor inför valet än denna. Det finns så mycket annat som jag hellre vill diskutera och skriva om. Ja, ta mig fan. Jag lämnar nu debatten om hushållsnära tjänster, eftersom de Rödgröna faktiskt har gett besked i frågan.

5 kommentarer:

Peter Karlberg Blogger sa...

Så synd då att det blev fel besked. En socialdemokratisk jobbpolitik måste innehålla en politik också för att göra mindre kunskapsintensiva tjänster mer tillgängliga för mindre bemedlade. Vi borde således ha sagt hur vi vill bidra till låga kostnader och rimliga löner inom områden som hushållsnära tjänster betydligt vidare definierat.

Alexandra Einerstam sa...

Peter: varför inte satsa på jobb inom offentlig sektor och en tydlig satsning på entreprenörsskap - där småföretagandet har möjlighet att blomstra?

ckrantz sa...

Eller varför inte satsa den miljarden på att ytterligare stärka konkurrensmöjligheterna för de s.k lågproduktiva arbetarna...

Alexandra Einerstam sa...

eller varför inte lämna debatten om hushållsnära tjänster, i och med att de Rödgröna lämnat besked och låta bli att dansa efter Schlinges pipa?

LeoB sa...

Kanske borde man ägna en tanke åt vad Kent Persson hade för syfte när han tog upp just där här till blogg-debatt?