Juholt och Jämtin - ni glömde något

I Socialdemokraternas budgetalternativ kommer det att finnas fler tunga förslag för att underlätta kvinnors etablering på arbetsmarknaden, skriver Håkan Juholt och Carin Jämtin på DN:s debattsida.

Och visst finns det skarpa förslag så som rätt till heltid, barnomsorg på obekväm arbetstid, att vårdnadsbidrag och barnomsorgspeng avskaffas, att prioritera utbildningsinsatser för kvinnor med utländsk bakgrund och höjning av taket i den tillfälliga föräldrapenningen.

Men... ingenstans i artikeln nämns tredelad (eller tvådelad) föräldraförsäkring. Ska man stimulera ett jämställt föräldraliv och i förlängningen ett jämställt arbetsliv så krävs en tredelad föräldraförsäkring och helst en tvådelad. 50/50 -Varför är det så jla svårt?


Tidigare inlägg om jämställdhet (ett axplock): Backlash, Jobb, jämlikhet och jämställdhet, Kvinnotjusaren Fredrik Reinfeldt (Del IV), Kvinnotjusaren Fredrik Reinfeldt (Del III), Gör jämställdhet till en valfråga!, Ingår vårdnadsbidrag i Moderaternas arbetslinje?, 51 år kvar till jämställt uttag av föräldraförsäkringen, Kvinnotjusaren Fredrik Reinfeldt (del II),Anna Dahlberg: Alliansens akilleshäl, Kvinnotjusaren Fredrik Reinfeldt, Därför vinner de Rödgröna valet, Låt oss tala om vårdnadsbidraget, Göran Hägglund har utsett sig själv till hela svenska folkets talesman, "Jämställdhet handlar om halva folkets frihet och hela folkets anständighet", Moderaternas falska marknadsföring, Dagens citat, Det handlar om halva folkets frihet och hela folkets anständighet, Vart vi Socialdemokrater vill nå, vilka våra drömmar är, vilket Sverige vi vill bygga, Därför är vi kvinnor Vänster

5 kommentarer:

Danne sa...

Lagstifta till rätt om heltid är en idiotisk ide och inte rimligt då det finns yrken där det inte går att ha alla heltidsanställda, tex hemtjänst där det behövs fler på morgonen än eftermiddagen. Detta kommer endast att genererar fler visstidsanställningar som de är "emot" och vill få bort genom stöttepelaren: Alla har rätt till heltid. Dåligt dåligt!

Sen ditt förslag om föräldraförsäkringen är också dålig. Du har säkerligen inga barn eftersom du föreslår det. I mitt hushåll är det bara jag som tar ut föräldraförsäkringens "bra" dagar eftersom tjejen pluggar och inte har någon SGI vilket innebär ekonomiskt självmord om hon skulle stanna hemma. Tyvärr vill sossarna alltid ta bort individens självbestämmande. Det är skamligt. Låt vi människor ta egna beslut. Alla måste inte gå samma väg.

Jag har en dröm...där sossarna slutar jävlas med vi som arbetar och låter oss ta ansvar för våra egna liv. Då den drömmer slår in skulle det kunna vara möjligt att rösta på er då politiken i grunden är bra men har förlorats någonstans i denna galna könsfixering som uppslukar er helt.

Nils Dacke sa...

Kan bara hålla med Danne. Ska strax vara pappaledig med en liten krabat på 5 månader då och varför ska vår familjs interna prioriteringar styras av en liten klick elit som självsvåldigt tagit på sig rollen som samhällsplanerare uti minsta detalj.

Själv får jag Greklands vibbar av Juholts och Jämtins artikel dvs vi har en kader politiker som inte har kontakt med terra nova och lovar allt till alla. Nästa 7 år kommer att vara eländiga för oss i väst och det är bara att bita i det sura äpplet och kavla upp ärmarna och skapa företag, produkter och tjänster som efterfrågas för framtiden. Det är det ENDA receptet som håller.

Alexandra Einerstam sa...

Fackförbundet Kommunal ställer samma krav: http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/jamstalldhet/article12722884.ab

Nils Dacke sa...

Det är verkligen inget argument Alexandra utan bara ett exempel på att den socialdemokratiska rörelsen haft fingrarna för långt ner i maktens syltburkar under för lång tid.

Ge mig argument för din ståndpunkt!

Anonym sa...

50/50 fördelning av föräldraförsäkringen är svårare nöt att knäcka än att lagstifta.

I dagsläget är föräldraförsäkringen baserad på den individuella lönen. Det kan vara mycket kostsamt för en familj att dela 50/50. I mitt fall så var jag (man) arbetslös med endast det lägsta beloppet i SGI (180 kr/dag). Frun hade 80% av tidigare lön.

Hur ska en småbarnsfamilj kunna välja att frivilligt dela tiden "för en god sak" när det samtidigt betyder att man inte kan betala räkningarna?

Det krävs mer än en tvingande lagstiftning. Se till att inkomsten för _familjen_ är oberoende av vem som tar ut ledigheten.