Något har gått sönder i Sverige

Johan Westerholms inlägg Något håller på att gå sönder i Sverige bör läsas i sin helhet. Framför allt av de stora vinnarna - medelklassen. Det förhåller sig nämligen så, att medelklassen är den klass som faller längst och hårdast om olyckan är framme, vilket Ett hjärta rött skriver om.

Medan jag tittar igenom årets deklaration, ser jag Hannah i TV4:s "morgonsoffa"... men vänta... vad är det jag ser i deklarationen? En separat post kallad Skattereduktion för arbetsinkomster. Lite längre ner på sidan finns ett förtydligande: Underlaget för skattereduktion för arbetsinkomst (jobbskatteavdrag) är 165700 kr, se "Dags att deklarera" sidan 26. Det kunde lika gärna stå "Så här mycket mer i plånboken får du av regeringen Reinfeldts skattesänkningar".

Den korta intervjun med Hannah har utbytts mot ett reklaminslag. Det Hannah berättar i DN och i TV4, är inte en unik berättelse. Den är bara toppen av ett isberg. Sedan regeringen sjösatte sin sjuka sjukförsäkringsreform har vi sett många artiklar på temat. Så när du går igenom deklarationen och ser hur mycket mer du har fått i plånboken, vill jag att du samtidigt tänker på Eva-Lena Rydmark som är dövblind och nekas assistans, eller förskolläraren alternativt sjuksköterskan som blivit av med en kollega.

Och du, som läser detta inlägg, tillhör du den privilegierade medelklassen - tänk om olyckan är framme? Du blir av med jobbet, du drabbas av sjukdom... ja, jag har en bekant som var med i en bilolycka. Han blev CP-skadad och är beroende av assistans dygnet runt. Innan dess hade han ett schysst jobb, en bostadsrätt, en massa tekniska prylar och hängde på Naglo och andra hippa barer. Nu är han tvungen att ange i ett formulär bland annat hur länge ett toalettbesök tar för honom, allt för att de (ja, jag skriver "de") ska kunna dra in på hans assistans.

Fler på samma tema: Martin Moberg (tack för länkarna), Peter Johansson om att nu förstår han (och jag) Fege Fredrik, (S)ebastians tankar om mer toast Skagen till REA, Karin EngdahlBjörn Fridén på Ab:s ledarbloggAli Esbati om sagolika steg i jobbskatteavdraget, Krassman om kan du vika en trana?, Ett Hjärta Rött om att politik handlar om människosyn, Staffan Lindström om att Borg(arna) ger honom ont i magen både av skratt och oro, Heléne Björklund om en studie i mänskligt beteende, Annarkia om att välfärd handlar om politik, Annika Högberg om Hannah Fredriksson och vårproppen, Kaj Raving om att regeringens linje står fast - klyftorna ska öka ytterligare, Tord Oscarsson om Waidelich debut, Lennart Holmlund om bristen på arbetskraft och utbildad personal, Enn Kokk om deras skuggor är mycket långa, Scaber Nestor om ett förändrat skattesystem.

Inga kommentarer: