Jobbavdraget och barnfattigdomen


Apropå dagens debattartikel i SvD, där riksdagsledamoten Jan Ericson (M) skriver att sänkta skatter har gjort färre barn fattiga och Moderaternas partisekreterare, Sofia Arkelsten, hakar naturligtvis på och skriver på facebook att det är på grund av jobbskatteavdraget (se ovan)...

...Vad säger riksdagens utredningstjänst egentligen? RUT Dnr 2011:186 Jobbavdraget och barnfattigdom finns i sin helhet på Slideshare. Låt mig därför citera ett stycke ur detta dokument:
Det går således inte att dra några säkra slutsatser om avdragets inverkan på barnfattigdomen från år 2007 fram till idag.
Ovanstående utredning, som jag citerar, är grunden för Ericsons påstående i artikeln och var det förresten inte han som hade beställt den från RUT?

Relaterat: Moderaternas idéprogram

[UPPDATERAT]
Nu skriver även Aftonbladet och Alliansfritt Sverige om detta.

4 kommentarer:

Anonym sa...

och dessutom sa raknar man ju inte alls pa de som inte har jobbskatteavdrag - d v s de som lever pa forsrojningsstod och sjukpenning etc.

Alexandra Einerstam sa...

Rekommenderad läsning:
http://www.helenesblogg.se/2011/04/blanda-inte-korten.html

OCH

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/moderaterna-har-fel-om-barnfattigdomen_6066989.svd

Magnus Ehrencrona sa...

intressant citat från RUT-rapporten. Känns ju onekligen som att Ericson försöker referera från rapporten på ett sätt som skulle ha blivit underkänt - ifall det varit en vetenskaplig avhandling och inte en debattartikel...

Alexandra Einerstam sa...

Ja, var det inte en tysk toppolitiker som hade plagierat stora delar av sin avhandling och som fick avgå?