Kantareller - skogens guld



I år upprepar jag och Åsa succén från förra året. Hemligheten är att följa med en person som har kantarellblick. När vi var i Vingåker fick vi följa med Jörgen Larsson ut i de sörmländska skogarna och efter att ha varit ute i tre timmar och gått minst 15 km, fick vi ihop en underbar korg med kantareller (fotot längst ner). På kvällen grillade vi med Jörgen och Caisa och ett av de många tillbehören var just smörstekta kantareller.

När vi kom till Dalsland var det brittsommar. Vänern har aldrig varit varmare. 23 grader! Vi badade, solade och cyklade, men att hitta kantareller när det inte regnat på evigheter, är desto svårare... och så kom regnet och med regnet infann sig en viss höststämning.

Igår var det äntligen dags och vi fick följa med min svärmor Rose-Marie ut i de dalsländska skogarna. Lyckan var total och precis som någon tidning skrev för några dagar sedan - i år finns det svamp till alla! Vi plockade cirka 15 liter kantareller på två timmar.



Dags att förvälla delar av svampen


Jörgen Larsson & Åsa Einerstam

I helgen blir det kräftskiva här på Dal. Innan dess ska vi ut igen med svärmor och plocka svamp. Till kräftorna behövs (förutom öl och nubbe) nämligen en kantarellpaj. Jag avslutar därför detta inlägg med en favorit i repris:

Till en paj:

3 dl vetemjöl

125 gram kallt smör i tärningar

3 msk iskallt vatten

Fyllning:

5 dl riven brännvinsost (eller lagrad prästost)

4 ägg

2 1/2 dl grädde

1/2 tsk salt

Några varv med pepparkvarnen

En näve färsk, grovhackad timjan

Smörfrästa kantareller:

800 gram färska kantareller

tre klipp bacon

1 finhackad scharlottenlök

Smör och någon matsked olivolja

Havssalt och svartpeppar

1. Pajskal: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda snabbt ihop mjöl, smör och vatten i en matberedare. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt stå i kylen i minst en timme.

2. Kantareller: kanske måste du steka kantarellerna i två omgångar, men smält smör och en skvätt olivolja i en stekpanna, lägg i bacon och hackad lök och fräs runt, tillsätt kantareller, salt och peppar och stek tills vätskan har försvunnit och kantarellerna har fått stekyta.

3. Nagga pajskalet och förgrädda det mitt i ugnen ca 10 minuter.

4. Fyllning: Vispa ägg, grädde, salt och peppar, rör ner ost och timjan i äggstanningen.

4. Häll de smörstekta kantarellerna i formen (spar några till garnering), häll över äggstanningen och grädda i nedre delen av ugnen ca 35-40 minuter. Garnera med kantareller.



1 kommentar:

4rx sa...

bra dag Jag älskar att laga mat och jag har några bra recept jag har uppfunnit, men detta recept som du delar med oss idag ser så smaskigt, kommer jag att försöka göra det i morgon tack och god jul