Bevakningsbranschen blomstrar

I över 10 år har jag från och till jobbat i bevakningsbranschen. Jag har jobbat som väktare, ordningsvakt och skyddsvakt. Förra veckan gick jag BYA:s fortbildning för väktare och i fredags klarade jag provet (ett fel hade jag) och får därför jobba fyra år till som väktare. I fredags kom också senaste numret av Fokus och jag läste med stort intresse artikeln Brott och ordning till salu när polisen privatiseras. Artikeln skickades runt bland kursdeltagarna och många av oss skakade på huvudet när vi läste om den privata polisstationen i Lincolnshire, England. Det är bara en tidsfråga innan det sker även i Sverige. Redan nu kan man hyra en polis för 920 kronor/timme. En ordningsvakt kostar cirka 350 kronor.

Kursdeltagarna bestod av en brokig samling människor. Även om vi, som gick kursen, alla var väktare i grunden var det få som jobbade blott och bart som väktare. En kille hade just genomgått polisens nya utbildning för hamn- och sjöfartskontrollanter och han berättade att en och annan kontrollant kunde dra in 30 000 kronor på en helg. Många jobbade som ordningsvakter. Tre tjejer jobbade som receptionister varav en inte ens hade väktaremblemet på sin uniform när hon arbetade. En kille sade att han snarare var vaktmästare än väktare. Väktare är nämligen billigare än vaktmästare och receptionister.

För ett tag sedan sade rikspolischefen Bengt Svenson att polisen måste få ägna sig mer åt att bekämpa brott och mindre åt andra saker. Svenson vill att andra myndigheter ska ta över en del polisiära uppgifter. Polisen vill bland annat slippa utfärdande av pass, hittegods, omhändertagande av berusade personer, omhändertagande av djur, inspektion av farliga istappar och tillsyn av hotell och pensionat.

Förvaringen av de berusade personerna. Det tycker jag att sjukvården ska ta hand om, säger Svenson. Ja, i de bästa av världar kanske andra myndigheter skulle ta över en del polisiära uppgifter, men nu förhåller det sig inte så. Jag är övertygad om att bevakningsbranschen är den bransch som kommer att ta över de polisiära uppgifter som polisen vill slippa.

Ordningsvakterna har just fått en ny uniform. Basuniformen (ovan) är förvillande lik polisens (om än anno 1983). Kostymen ser ut som en brevbäraruniform från 70-talet. Steget är inte långt till privata polisstationer även här i Sverige.

Inga kommentarer: