Socialdemokraterna vill öppna Säpos hemliga Stasiarkiv

Workers shown in this 1998 photo reconstituting the Stasi archives which were torn up and put into 17,000 bags. ©BOSSU REGIS/CORBIS SYGMA

I morse hörde jag SR rapportera att Socialdemokraterna vill öppna Säpos hemliga Stasiarkiv. Justitieminister Beatrice Ask är tveksam till att öppna arkiven och säger till SR:
För människor som varit misstänka för något, men där man lagt ner förundersökningarna, är det känsligt att få ut uppgifterna. Det andra skälet mot att öppna arkiven fullständigt är att det kan skada möjligheterna för säkerhetspolisen att arbeta. Det är känsligt och hittills har man gjort bedömningen att det är material som har hög sekretess.
Ja, men sätt upp några kriterier för bövelen! Tillsätt ett redaktionsutskott (ja, kalla det vad du vill) som går efter dessa kriterier och därefter bedömer vad som fortfarande bör vara hemligstämplat.

Att det nu är regeringen som tvekar och inte S, förvånar mig en smula. Läser man Ruben Agnarssons artikel Varför skyddar regeringen svenska Stasi-agenter? borde det vara S som vägrar öppna detta arkiv. Läs artikeln så förstår du varför.

Socialdemokraterna vill bli Sveriges mest öppna, moderna, lyhörda, progressiva och nyfikna parti. Att S nu vill öppna arkiven ser jag som ett bevis på den nya öppenhet som skall råda i partiet.

Läs även Johan Westerholms inlägg Ett gammalt sår som nu kan läka.

[Uppdaterat]
Nu har även Martin Moberg bloggat om detta.

1 kommentar:

Buy cialis sa...

som bilden ovan påminner mig om mitt barn på ett sätt när jag spelade med pussel, jag älskade att leka med att många