Katrine Kielos & Klimatet

Jag läser Katrine Kielos krönika Fråga inte för vem isen smälter i Efter Arbetet och jag måste säga att krönikan är briljant. Hon sätter verkligen huvudet på spiken.

Al Gores film En obekväm sanning marknadsförde han genom att resa kors och tvärs i ett flygplan. En dokumentär om Greenpeace för några år sedan, visade att de högt uppsatta i Greenpeace åker flyg i första klass och tar taxi till mötena. Yvonne Ruwaida (mp) och Mikael Odenberg (m) har en förkärlek att ta taxi. Odenberg bor visst på Karlaplan (precis vid en tunnelbana) och hur långt tid tar det att gå till RK därifrån?

Borgarna pratar miljö och klimat, men det är ord utan substans. Angela Merkel försöker förgäves övertyga Bush på G8-mötet om hur viktig den här frågan är. Politiker, politiker, politiker som har möjlighet att förändra. Industrimagnater som också har möjlighet att förändra, men som styrs av vinstintressen.

Vi har också den "lilla" människan. Hur ofta slarvar inte hon? "Äsch, jag tar taxi" fastän tunnelbanan ligger några meter bort. "Jag slänger läskedrycksburken i skräphinken, för jag kan inte bära omkring med den"...

Jag har själv hamnat i ett dilemma. Mina radikala vänner säger avstå, men nu har jag bokat två flygbiljetter till Lübeck/Hamburg med Ryanair. Jag har dåligt samvete, men jag vill verkligen, verkligen hälsa på mina släktingar. Ska jag avstå? Ska jag avstå för att jag inte har råd att ta det mer miljövänliga tåget? Ska jag avstå för att jag inte har råd att åka med SAS eller något annat flygbolag med kollektivavtal?

Vi gör alla våra val här i livet. Val som eventuellt har konsekvenser för den framtida miljön. Ibland har vi inte ens ett val, utan det är plånboken som styr.

Jag var till exempel väldigt stolt över att jag har börjat cykla till jobbet. Det måste ju vara det mest miljömedvetna alternativet, tills någon påpekade produktionen av min cykel. Hur långt skall vi tänka? Hur mycket skall vi avstå för vår miljös skull?

Om jag hade råd, skulle jag alltid handla rättvisemärkt, ekologiskt, kravmärkt, svanmärkt, biodynamiskt, närodlat... och de som har råd, varför gör inte de det i högre utsträckning?

Mitt tips till framför allt svenska politiker är att skattesubventionera miljövänliga alternativ. En liter ekologisk mjölk borde kosta lika mycket, eller kanske till och med mindre än en vanlig mjölk. Det är ett steg i rätt riktning.

Ytterligare tips - använd trängselavgiften till att göra kollektivtrafiken billigare.

Ja, att flyga är ingen mänsklig rättighet, men kan man få träffa sina släktingar ibland?

1 kommentar:

Anonym sa...

Äsch hela denna miljöhysterin är bara en trend, i år är det miljön och nästa år kommer ingen veta vad Kyoto var för något. Låt det vara som det är och när effekterna sedan visar sig på riktigt så kan det tas hand om då, inget främjar innovation lika mycket som nöden.