Mig äger ingen

Pappas plånbok är stor som en handflata, svart och lätt böjd
efter ett liv i bakfickan. Den har börjat ge efter lite i sömmarna
och är tung, trots att den nästan är tom. I sedelfacket ligger
ingenting, i myntfickan arton kronor och femtio öre.
Bakom patientbrickan trängs ett checkhäfte från Nordbanken
och ett medlemskort för Metall avdelning 20. Ett skrynkligt
tidningsurklipp med statistik över Västerås Sportklubbs bandyframgångar, ett ensamt frimärke med kungen på. I ett av facken gömmer sig ett splitter nytt bankomatkort, inlindad i en lapp med ordet lall och en sifferkod. Det är 99 kronor på kontot. När pappa dog hade han elva dagar kvar till nästa a-kassa.

-
Jag började läsa Åsa Linderborgs bok Mig äger ingen i går. Jag sträckläste den och klockan två i natt hade jag läst ut den. En sådan vacker, men vemodig skildring av far och dotter. Jag grät nästan.
-
Boken fick mig att grubbla på mitt eget förhållande till min mamma och jag började skriva ett inlägg om detta. Jag måste dock fila lite på det, för just nu är inlägget väldigt personligt.
-
Tillbaka till boken - läs den, oavsett partifärg. Det är en blivande klassiker.
-
Recensioner av boken: SvD, DN, Aftonbladet (och här).

8 kommentarer:

Anonym sa...

Du skrev något floskelaktigt om solidaritet i en kommentar på en annan blogg. Låt mig fråga dig, vad menar du med det ordet? Vad betyder "solidaritet" för dig? Eftersom du är socialist antar jag att du menar att staten måste använda våld för att omfördela pengar eftersom människor vill behålla dem för sig själva, och att det då är "solidaritet". Vad du kanske bör fundera över är huruvida man kan kalla stöld för en solidarisk handling, om man är god för att man omfördelar någon annans pengar till en tredje part som inte har med saken att göra. Kanske kommer du då fram till att en äkta solidarisk handling är att av egen fri vilja dela med sig av sitt eget, vilket bara är möjligt i ett liberalt samhälle. Kort sagt: dumpa flosklerna och TÄNK lite istället.

Alexandra Einerstam sa...

Fransisco - lägg inte ord i min mun och respektera inte bara din egen utan andras åsikter. "Tänk lite" är din uppmaning, men Fransisco, låt oss andra tänka på vårt sätt och du får tänka på ditt. Det är väl frihet? Yttrande- och åsiktsfrihet. Din uppmaning om att dumpa flosklerna och Tänka på Fransisco-sätt tänker jag inte följa. Skriv du på din blogg och jag skriver på min. Kommentera gärna utan att göra dig lustig på min bekostnad.

Anonym sa...

Intressant att du inte hade något som helst motargument. Visst får du tycka att exploatering är bra för att du tjänar på det, men det vore klädsamt att visa lite ödmjukhet inför de som försörjer dig snarare än att gnälla över hur osolidariska de är.

Alexandra Einerstam sa...

Francisco - Det är ingen som försörjer mig. Jag har ett heltidsarbete. Det längsta jag har varit arbetslös är 8 dagar, men det är inte det det handlar om. Däremot betalar jag gärna skatt om det innebär utjämnande av klasskillnader. Varför skall de rika ha rätt att utnyttja de fattiga? Varför skall de rika sko sig på de fattiga. Varför ägnar sig borgarna åt omvänd robin hood-politik. Hur kommer det sig att de rika är rika?

Alexandra Einerstam sa...

Du talar ju gärna om exploatering och slaveri. Betänk dig en bomullsplantageägare som nyttjar slavar. Hans rikedom kommer sig av att andra slavar åt honom. Är det så du ser på socialdemokraterna och hur ser du då på dina alliansvänner moderaterna? Hur kan du som liberal samarbeta med moderater?

Alexandra Einerstam sa...

Solidaritet för mig innebär bland annat för mig att jag lever i ett kollektiv (Sverige & Världen). Vi lever i en gemenskap.
Jag är en del av en grupp. Jag vill se till gruppens bästa om än att mina egna intressen då får stryka på foten. Jag känner således en samhörighet med de jag lever tillsammans med. Vi delar ansvaret. Jag vill stödja och hjälpa andra människor och hoppas att kollektivet hjälper mig om jag behöver det någon gång.

Anonym sa...

Ja! Det är precis så jag ser sosseriets politik: som den sorts slaveri som går ut på att somliga tvingas att oavlönat arbeta för andras intressen. Liberalism går INTE ut på att man ska kunna bli rik på andras bekostnad, man ska bli det genom eget arbete i frivillig samverkan med andra. Poängen är just att ingen ska kunna utnyttjas, alla ska ha rätten att välja. När du säger att de rika "skor sig" på de fattiga så menar du att skatterna sänks och att de rika därmed får pengar som tidigare tillhörde de fattiga, men du glömmer att pengarna SKAPADES av de rika, att skatten är ett sätt att stjäla pengar och omfördela dem, inte att skapa och ge till någon. Du kan inte hoppa över ett sådant viktigt steg när du argumenterar, nån gång måste du fundera över varifrån alla pengar kommer från början. När du inte tar ut nån skatt så är det ingen som skor sig på någon annans bekostnad eftersom alla får den lön de förtjänar, men när du tar ut skatt gäller motsatsen, då får någon "betalt" genom att en annan blir bestulen på den lön han eller hon har tjänat ihop genom eget arbete. Därför: socialism = slaveri, liberalism = frihet.

Alexandra Einerstam sa...

Alla i samhället som betalar skatt, bidrar till vår välfärd. Oavsett om du har ett lågavlönat arbete eller ett högavlönat arbete, betalar du skatt. Varför anser du Fransisco att det är fel? Du som liberal - hur kan du arbeta med moderaterna?