Ett A- och ett B-lag

Frågan om bemanningsföretagen är en het potatis. I årets avtalsrörelse skulle inhyrd personal bli en stridsfråga för facket, men blev det verkligen en stridsfråga? Fackförbunden ryggar tillbaka och inget politisk parti vill ta i frågan om bemanningsföretag, inte ens med tång. I mitt inlägg Anställningsnummer 2997 berättar jag hur jag uppfattar min situation, som deltidsanställd i ett företag i bevakningsbranschen (som i mångt och mycket fungerar precis som bemanningsbranschen). Jag är dock inte ensam. 658 000 personer hade andra kvartalet i år tidsbegränsade anställningar. En majoritet av dessa vill ha en fast jobb.

Jag har inget emot att företag använder sig av inhyrd personal om de gör det för att lösa korttidsfrånvaro och parera tillfälliga produktionstoppar. Tyvärr är det inte så bemanningsföretagen används. Bemanningsföretagen används nu i alla lägen främst som ett sätt att kringgå LAS och MBL. Det är vidare ett sätt att dumpa lönerna. Genom att varsla 20 anställda och sedan återanställa de 15 mest högpresterande via ett bemanningsföretag är endast ett sätt att kringgå LAS (här är ett exempel).

Många sitter fastkedjade vid telefonen och väntar samtal från bemanningsföretaget.

Även public-serviceföretaget SVT använder sig av inhyrd personal. Receptionerna bemannas med väktare/skyddsvakter och i SVT:s interntidning Vi på teve har debatten kring inhyrda journalister rasat under hösten, vilket bland annat tidningen Resumé skrivit om.

I senaste numret av Vi på teve (nr 19,101203, s. 5) berättar Pia Conde (denna modiga kvinna som jag har skrivit om förut) hur hon upplever sin situation som inhyrd via ett bemanningsföretag. Det är nämligen få, som jobbar på SVT via ett bemanningsföretag, som öppet vågar tala om hur de känner sig. Läs om Condes upplevelse här.

Tidigare inlägg: Det svenska företaget Securitas trakasserar fackligt aktiva i USA, Ett parti som saboterar för arbetarna är inget arbetarparti, Regeringens förändringar i LAS strider mot EU-rätten, Kan LAS-hatarna föra "intellektuellt skarpa resonemang" om LAS?, LAS-hatarna och lögnerna, Las-hatarna och ungdomsarbetslösheten,Hur eniga är egentligen Alliansen?
Relaterat: Löntagarbloggens inlägg
Henrik Bäckström är det nya hotet mot arbetsrätten !, som tidigare också har skrivit om SVT. Martin Moberg om Fas tre en guldgruva för hugade arbetsgivare..., Peter Johansson om arbetslinjen arbeta utan lön, Eva Hillén Ahlström om arbetslösheten bland unga i Västernorrland, Camilla Wedin om Svenskt Näringslivs nya attack mot arbetsrätten.


Inga kommentarer: