I morgonsoffan på SVT idag (onsdag) visade en ekonom upp hur den svenska skattepolitiken påverkat staten under den borgerliga regeringen. Man såg att skattesänkningarna inte påverkat intäkterna till staten betydligt mycket eftersom konsumtionen också hade ökat i samband med detta. Dessvärre har den borgerliga regeringen målat in sig i ett hörn där man förlitar sig på att konsumenterna ska konsumera för att via momsen inbringa skattepengar.
Tidigare hade man stora intäkter till staten från SJ, Vin & Sprit, Carnegie och andra statliga bolag som sålts ut. Försäljningen av bolagen har inbringat miljardbelopp till staten, vilket har gjort att man kunnat sänka skatten för många. Men vad händer när pengarna är slut? Inte nog med att pengarna är slut sen, man har även kapat bort inkomsten. Så det fyller inte på, det sinar bara. Hur ska man då finansiera skattesänkningarna som redan är genomförda?
Istället har Moderaterna på bara fyra år ändrat om svensk skattepolitik till samma modell som USA har. Att när statsfinanserna börjar gå dåligt, har man som enda val att gå ut från staten och be människor att konsumera mer. Ju mer vi konsumerar – ju bättre för staten och välfärden. Är det verkligen statens uppgift – att be människor konsumera mer?
Samtidigt i detta miljömedvetna land ber alla om att vi ska konsumera mindre. Så antingen får vi välja att rädda planeten eller välja att mitt sjukhus ska få pengar. Är inte det ganska fräckt?
Till valet nu anser Fredrik Reinfeldt att det finns finansiellt utrymme för att sänka skatten med 20 miljarder, samtidigt anses det från högerhåll att om man skulle vilja använda de här pengarna för att satsa på människor istället, då heter det istället att man vill ge svenska folket en skattechock.
Kanske behöver högern en matematiklektion även inför det här valet?
Sist gick inte matten ihop med skattesänkningarna man lovade. Så man sålde ut för tillfälliga lösningar och sen lånade man till resten. Nu kan man inte hålla reda på om 20 miljarder plus används till välfärden så är det en skattehöjning, medan om man använder samma peng för att sänka skatten, då ger man det till svenska folket.
Med den här matematiken i 4 år till lär vi nog få shoppa på som aldrig förr, för statens pengapung läcker som ett såll.
Giovanni Palusa
2 kommentarer:
När sålde staten ut SJ? Det är inte längre ett affärsverk utan ombildat till ett bolag som staten äger - så vad menas? Om skribenten har så dålig koll på verkligheten inser jag varför jag skulle ta resten på allvar?
.. inser jag inte ...
(skulle det förstås stå i texten)
Skicka en kommentar