Högskoleverket har gett ut en intressant rapport om högskoleutbildade kvinnor (och män). Fler kvinnor och allt färre män väljer högskolestudier. Rapporten visar att ju högre upp i hierarkin man kommer, desto färre är kvinnorna. Bland professorerna, är bara 18 procent kvinnor. I över trettio år har kvinnorna dominerat på högskolans grundutbildningar, men i toppen härskar de traditionella maktstrukturerna. Maktstrukturer som missgynnar kvinnor. Vid horisonten tonar en märklig samhällsutveckling fram, ett lågutbildat manligt proletariat, ett högutbildat kvinnligt proletariat och en manlig maktelit på toppen (DN).
10 kommentarer:
De nämner också att män inte stimuleras lika mycket som kvinnor till att välja en högskoleutbildning. Alltså: i detta fall är det män som hamnar utanför jämställdheten. Ska man nu gå i feminismens spår bör vi alltså börja tillsammans kämpa mera för männens rätt till att bli informerade och stimulerade på gymnasiet till högskolan lika mycket som kvinnorna. Kanske en form av maskulinism, eller? Nej, kollektivism á la feminism är fel. Och detta är ännu ett tecken på att man inte löser jämställdhetens problem i sverige genom att dela upp alla i två stora grupper - män och kvinnor. Antifeminism och riktig jämställdhet går hand i hand!
Jag tycker inte det är konstigt att kvinnor undviker de höga positionerna. Själv utbildar jag mig för att arbeta som chef inom näringslivet. Men jag vill ha ett liv också så jag skulle aldrig vilja bli säg, högsta hönset på Volvo. Ingen fritid, stress och en massa pengar som man ändå inte hinner njuta av. Man måste vara galen för att vilja jobba med något som tar hela ens liv ifrån en.
Kanske är det så att män utan och med familjer inte känner lika stort ansvar inför andra än ett företag för att palla.
Kvinnor nekar ofta jobben i toppen. Kanske är livskvalitet viktigare för dom än pengar. Rikta energin på att öka jämställdheten bland oss vanliga dödliga istället.
Fast å andra sidan tycker jag feminismen riktar in sig på att alla ska ha det lika oavsett om dom vill det eller inte. Det är ganska odemokratiskt att inte få rättigheten att bestämma över sitt eget liv.
Kanske vore det bättre att få mera killar att plugga vidare istället för att bry sig om att några få kvinnor inte får dela rikedomen lika.
Sossarna är ibland borgligare än högern...
Eller förresten. Dom är oftast borgligare än högern. Inte för att jag gillar det feodala systemet med bönder, borgare, präster, handelsmän och vassaller som högern antas hålla fast vid.
Sossarna lever väl kvar på 1800-talet. Med språkbruket dom använder så kan man nästan tro att dom ett arbetarparti, eller Marxister. Men det finns väl folk som går på det med.
I det här fallet bör män uppmuntras att läsa vidare, men vad beträffar tillsättningar i toppen måste vi alla jobba för att även längst upp i hierarkin skall råda jämställdhet.
Är det verkligen så att kvinnor "undviker" topposter? Har det inte med förlegade roller att göra? Med hur vi blir uppfostrade?
Att så få killar söker högskoleutbildning och överhuvudtaget misslyckas i gymnasiet stavas WOW och CS (World of Warcraft och Counterstrike). Detta fenomen har helt undgått skolminister Björklund och andra skolförståsigpåare.
Torkel - om det är orsaken, borde inte heller kvinnor söka till högskolan, jag säger bara Singstar och Facebook (även www.betapet.com borde vara en bidragande faktor).
Njae, riktigt så fungerar det inte, om du nu inte råkar känna ett gäng flickor som sitter en 8 timmar varje dag vid singstar. Jag kan lätt rada upp ett gäng som lägger ner den tiden på WoW. Ingen av dom är en kvinna...
Jag tycker faktiskt att Torkel gav en rätt vettig anledning. Dagens spel är sjukt beroendeframkallande och de riktar sig endast till pojkar.
Andra faktorer som spelar in är väl just att män har fler traditionellt sett manliga yrkesutbildningar till sitt förfogande i gymnasiet, säg snickare, bonde, elektriker osv.
Poängen med mitt inlägg var att kvinnor kanske är för smarta för att vilja vara i toppositioner... *S*
Kan väl bero på uppfostran. Jag älskar min fritid så jag förstår inte ens varför någon skulle vilja ha så mycket ansvar, stress och brist på fritid.
Jag tror iofs att det inte behöver vara alltid att kvinnor har rätt kompetens men förbises. Jag tror det är mycket politik. Men det finns nog helt klart fler manliga aspiranter på den nivån.
Män är oftare klättrare än kvinnor. Alltså såna som strävar efter att bli chefer. Att killar har tappat intresset för skolan är svårt att förstå. I Storbritannien har dom gjort en satsning på det.
Jag tror intresset skulle öka om man fick välja inriktning i högstadiet. Samhällsinriktat eller naturvetenskapligt. Det med en del små ämnen man måste läsa. Att kunna påverka och ha medbestämmande ökar ens intresse.
Ja, att ändra på inriktningen redan i högstadiet är en bra idé. Jag minns högstadiet OCH gymnasiet som en lång plåga och blommade inte upp förrän på universitetet när jag fick läsa det jag var intresserad av. Samtidigt behövs en bred allmänbildning. Det är ohållbart om en person är specialist på sitt område, men vet lite om andra områden.
Är det ingen som reflekterat över att toppositioner innehas av de äldsta och mest erfarna? Och att det skiktet av chefer/professorer/generaldirektörer därmed är hämtat från en tid när fördelningen mellan manliga och kvinnliga studenter såg annorlunda ut?
Självklart har även artikelförfattarna det - men det kändes bättre att skriva "kvinnligt proletariat" och manlig maktelit, eftersom det passar den ideologiskt korrekta bilden av män som kvinnoförtryckande bufflar och kvinnor som deras viljelösa offer.
Än en gång - ett manligt problem förminskas - genom att man här inte bara förstorar ett kvinnligt problem utan tom SKAPAR ett problem som inte finns!
Skicka en kommentar