Varför blir inte dessa vildkaniner mat? I SvD står det att Karlskogaföretaget Konvex, som förvandlar kaninerna till biobränsle, ägs av Scan och Danish Crown. De måste ju ta hand om kaninköttet åtminstone? Kattmat? Artikeln ger sken av att kaninerna, med hull och hår omvandlas till bränsle och ingenstans står det att kaninköttet tas tillvara.
-
I Italien äts det mycket kanin, men inte här. Varför? Om vi skulle konsumera vildkanin i större utsträckning, kanske kaninerna, som blir husvärme, istället förvandlades till vitlöksdoftande patéer eller grytor. Här kommer till exempel ett bra recept:
Kaningryta
4 personer
1 vildkanin, ca 1 ½ kg
lite smör
3-4 msk vetemjöl
2 tsk timjan
4 vitlöksklyfta i skivor
4 dl torrt vitt vin
4 dl viltbuljong eller annan god buljong
ev 1 tsk salt
saften av en halv citron
5-6 väl mogna tomater ( eller en burk,
hela konserverade )
strimlat skal från en halv citron.
4 personer
1 vildkanin, ca 1 ½ kg
lite smör
3-4 msk vetemjöl
2 tsk timjan
4 vitlöksklyfta i skivor
4 dl torrt vitt vin
4 dl viltbuljong eller annan god buljong
ev 1 tsk salt
saften av en halv citron
5-6 väl mogna tomater ( eller en burk,
hela konserverade )
strimlat skal från en halv citron.
Ansa kaninen och dela den i portionsbitar. Skär bort så mycket som möjligt av det
synliga fettet. Bryn bitarna så de får vacker färg. Lägg över bitarna i en stor gryta. Pudra över
mjölet och blanda om bitarna lite. Tillsätt de skivade vitlöksklyftorna och timjan. Häll
på vin och buljong. Koka upp. Smaka av med salt och peppar. Låt nu grytan puttra sakta under
lock. Rör om ibland. Om kaninen är av äldre årgång är cirka 1 ½ timme lagom. För en
ung kanin räcker kortare tid. Smaka - det skall vara riktigt smör.
Förväll och skala tomaterna, tillsätt dessa och citronsaften. Tag bort från värmen och
låt nu grytan stå svalt till nästa dag. Strö över strimlorna från citronen och låt grytan
få ett uppkok. Servera med nykokt pasta och/eller ett gott bröd.
synliga fettet. Bryn bitarna så de får vacker färg. Lägg över bitarna i en stor gryta. Pudra över
mjölet och blanda om bitarna lite. Tillsätt de skivade vitlöksklyftorna och timjan. Häll
på vin och buljong. Koka upp. Smaka av med salt och peppar. Låt nu grytan puttra sakta under
lock. Rör om ibland. Om kaninen är av äldre årgång är cirka 1 ½ timme lagom. För en
ung kanin räcker kortare tid. Smaka - det skall vara riktigt smör.
Förväll och skala tomaterna, tillsätt dessa och citronsaften. Tag bort från värmen och
låt nu grytan stå svalt till nästa dag. Strö över strimlorna från citronen och låt grytan
få ett uppkok. Servera med nykokt pasta och/eller ett gott bröd.
1 kommentar:
Och när blir jag bjuden på detta?
:D
Johan
Skicka en kommentar