Nomineringstider är mörka tider (Del III)

I inläggen Nomineringstider är mörka tider och Hur gick det sedan? skrev jag bland annat om om en ung S-kvinna som inte blev nominerad av sin S-kvinnoklubb på grund av att hon har barn (hon blev så småningom nominerad). I inläggen Inga överraskningar. Bara trist och tråkigt och Åldersfördelningen på Stockholm AK:s ombud till partikongressen skrev jag om valet av ombud till partikongressen.
-
Förra veckan var jag på ett möte som S-kvinnor i Stockholm hade anordnat. Lena Dahlström, som sitter i Stockholms arbetarekommuns valberedning, berättade hur nomineringsprocessen till listorna gick till. S-föreningar nominerar, därefter mellanled som "förhandlar" med valberedningen och slutligen valberedningen som bestämmer vilka som kommer att bli Stockholms kandidater (det som Dahlström inte berättade om på mötet, är snarare det jag är nyfiken på).
-
Jag har tidigare förordat provval där vissa parametrar (som kön, etnicitet, sexuell läggning, könsuttryck, könsidentitet, religion, funktionshinder et cetera) är inlagda. Om inte dessa parametrar finns, kommer vi gång på annan uppleva det som vi till exempel har sett i valet av ombud till partikongressen. Efter mötet med Dahlström, känner jag ännu starkare för detta med provval.
-
Om jag inte missminner mig, sade Dahlström att Stockholms AK:s valberedning består av nio personer. Valberedningen har med andra ord stor makt. Jag kan tänka mig en situation där en nominerad person har något "otal" med till exempel kommunsekreterare Tomas Rudin (som också sitter i valberedningen) - vilka chanser har den personen att hamna på någon lista? Det kan vara något så enkelt (eller svårt) som personkemi, vilket försämrar chanserna. Det är hög tid att införa provval.
-
Nomineringstider är mörka tider.
-

11 kommentarer:

elizabeth sahlén karlsson sa...

Alexandra,
Tack för ännu ett mycket bra och aktuellt inlägg och jag skriver under det du säger!
Det är en enorm härva, i valtider, och ju mer man får höra, dessto mer undrar man om det är dags att skaffa en manager. (ironisk här!)
Som vi tidigare pratat om, skulle jag gärna se att alla som vill bli nominerade ska få bli det, och sen får t ex repskapet bestämma. Den krets i en valberedning kan istället bidra med att samla ihop uppgifter tillsammans med den nominerade, och sedan presentera varje person.
Jag blev till min stora glädje nominerad till Sthlms läns landsting, men halkade ned. Nominerades av min S-förening och valberedning. Sen hade jag ingen kampanj och ringde runt alla s-föreningar för jag tyckte att det ska väl inte spela någon roll. Men det har tydligen betydelse för valberedningen. Alltså, måste man informera hela AK om att man är intresserad, det räcker inte med att man är det. Den som därmed ringer mest, vinner.
Eller, den som har ett "lag" bakom sig, ringer runt och talar för sin kandidat, och det värsta "talar emot" en annan! Det är så jäkla fult, så jag dimper av pinnen.
Jag kan ta ett nederlag, när det är schysst spel, men det är baske mig jäkligt trist när ens "vänner" kör över med osanningar. Det är min största besvikelse. Man ska känna rätt personer, sant, det räcker inte med ditt engagemang eller vilja. Personkemin står först på listan.
Eller variant två som jag hörde för några veckor sedan, " jo duvet, jag känner ju xxx så jag snackar in dig förstår du...." OBS, det var inte vänt till mig men innebär att jag halkar ännu längre ned, eftersom ännu en annan person kommer att gå före.....

varmt Liza
Elizabeth Sahlén Karlsson

Alexandra Einerstam sa...

Ja, du Liza.. Nomineringstider ÄR mörka tider.

Maria Östberg Svanelind sa...

Alexandra, också jag är en vän av provval. Vi har tidigare använt oss av det i AK, men inte alla är lika förtjusta. Jag är glad att du var med på mötet förra veckan och att vi där hade möjlighet att borra i vissa frågor lite djupare.

När jag läser din blogg verkar det dock som att en sak blev helt fel. Det är INTE valutskottet som väljer socialdemokraternas kandidater på de olika listorna. Det gör inte heller de s k mellanleden. Valutskottet lämnar bara förslag. Kommunfullmäktigelistorna utses i Stockholm på möten där alla medelmmar i respektive valkrets har röstsätt. Landstings och riskdagslistan väljs av medlemmarna genom ders ombud på representantskapet.

systerliga röda!
Maria Östberg Svanelind

Alexandra Einerstam sa...

Hej Maria!
Vad gör valberedningen? Väger inte valberedningens ord tyngst? Avgörs listorna till landsting och riksdag verkligen på repet?

Du skriver att Kommunfullmäktigelistorna utses i Stockholm på möten där alla medlemmar i respektive valkrets har rösträtt - om det förhåller sig så är det ju bra, men vad anges för skäl mot provval?

Maria Östberg Svanelind sa...

Hej igen-jag tänker inte argumentera emot provval, jag är för!
Och självklart väger valutskottet/valberedningens förslag tungt. Det är ju ders jobb att försöka hitta förslag till listor som så många som möjligt stöder. Men, och det är viktigt, de väljer inte själva, det gör medlemmarna.

Alexandra Einerstam sa...

Jag tycker vi skriver en motion till repet om provval, där de parametrar jag angett i inlägget, är inlagda.

Maria Östberg Svanelind sa...

Vi socialdemokrater har inskrivet i vår partistadga att våra listor ska vara varvade. Varannan plats för en kvinna, varannan för en man. I stadgarna står också att uppdragen ska fördelas på så många medlemmar som möjligt, att nyrekrytering av yngre krafter ska tillgodoses och att valsedlarna ska upprättas så att den organisatoriska uppbyggnaden av arbetarekommunen återspeglas. Det där sista låter kanske som snömos, men betyder att dina parametrar "etnicitet, sexuell läggning, könsuttryck, könsidentitet, religion, funktionshinder et c" ska tillvaratas.
I det arbetet träffar valutskottet broderskap (religion), invandrarutskottet (etnicitet), Allmänna utskottet (sexuell läggning bl a) och Fackliga utskottet (funktionshinder).

I stadgan står också att rådgivande provval kan hållas, men att det är styrelsen som beslutar om det.

Nu menar jag inte att Stockholms arbetarekommun uppnått ett perfekt tillstånd i processen med att ta fram listor. Men jag menar att ansvaret för listorna åligger oss alla, var och en. Vi kan inte skylla det ansvaret på någon annan. Så kära Alexandra, glöm inte att gå på mötet den 1 december i din valkrets och rösta på dem du vill ha på kommunfullmäktigelistan. Och se till att din förening är med på representantskapet den 16 december för då fattar vi beslut om landstingslistorna och riksdagslistan.

Alexandra Einerstam sa...

Tack Maria för dina kommentarer. Första december är nu inskrivet i kalendern :)

Lena sa...

Maria har klargjort en hel del och precis som hon skriver, så förbereder valutskottet ett förslag sen tas beslut på medlemsmöte och på representantskapet.

Ett dilemma är att alla inte får plats, det finns för få valbara platser till alla som jag skulle vilja ha in i våra parlament.

Sen går det inte att snacka sig in hos mig iallafall, däremot så lägger jag stor vikt vid de föreningar som lägger ner jobb och gör ett urval av vilka de tycker är bra kandidater.

Många föreningar/klubbar nominerar alla som vill. Så när jag läser nomineringar, har inte alltd antalet betydelse utan det bakomliggande arbetet med att ta fram bra och duktiga kandidater.

Sen i valutskottet, så väger för mig kvinnodistriktets prioriteringar väldigt högt, även om jag är vald av representantskapet och måste se till att det blir en bra helhet.

Om man vill veta mer eller har några bra idéer till förändring, så går det jättebra att höra av sig till mig, finns på twitter.com som @lenaside och det är det absolut snabbaste sättet att nå mig :)

Hälsar
Lena som sitter i Stockholms arbetarekommuns valutskott.
PS Jag har även bett arbetarekommun att de skriver in på hemsidan vilka som sitter i utskottet, vilka representanter de olika mellanleden utsett samt tidsplan. DS

Lena sa...

Glömde att tillägga att efter att ha suttit i valutskott och valberedningar så finns en del som slutat tycka om mig. Det är tur att man har en familj och Allan :)

Alexandra Einerstam sa...

Lena: De som har slutat "tycka om dig" kan du lika gärna vara utan. De var inget att ha från första början.