Det är farligt för barn att vara i förskolan

Under morgonen har jag sett en trailer på Bonnierägda Tv4 ett antal gånger. Det är en trailer för Kalla faktas program Är barn säkra på förskolan? Rösten i trailern: "19 000 barn skadas varje år i förskolan".

Vad är Tv4:s syfte med undersökningen? Vill Tv4 och Kalla fakta att vi ska tänka "det är farligt för barn att vara i förskolan". Vill Tv4 att föräldrar istället väljer vårdnadsbidrag framför förskola? Har Tv4 ett sådant ädelt syfte att kanalen propagerar för minskade barngrupper och större personaltäthet? Från mitt socialdemokratiska perspektiv vore det sistnämnda önskvärt.

När jag ser trailern och hör rösten säga "19 000 barn skadas varje år i förskolan", dyker en annan fråga upp i mitt huvud: hur många barn skadas i hemmet? Nu skulle jag kunna lägga ner mer tid på statistik och research, men det här är vad jag hittade när jag googlade lite snabbt:

SVT: 200 000 barn skadas varje år. Artikeln är från 2007, men bland annat står det att 60 000 barn skadas i eller i närheten av hemmet varje år. Lika många skadas i samband med idrott. Läs gärna hela artikeln.

DN: Många barn skadas i mopedolyckor. Artikeln är från 2010 och redovisar statistik som Barnolycksfonden har tagit fram. 4 500 barn och ungdomar skadas varje år så illa i mopedolyckor att de måste uppsöka sjukhus.



Det är varje förälders största fasa att ens barn skadas allvarligt eller blir svårt sjukt. Det är därför viktigt att man är medveten om vilka risker som finns i hemmet och utanför hemmet (i trädgården, på bondgården, i trafiken, i skogen, i förskolan et cetera). Ovanstående exempel visar dock att fler barn skadas i eller i närheten av hemmet än i förskolan. Barn skadas vid transport. Barn skadar sig när de klättrar i träd, när de springer ut i gatan för att fånga en boll, när de cyklar eller åker moped, barn skadar sig när de ramlar... Have I made my point?

På min facebookvägg skriver Susanne Fransson:
[...] Jag jobbade tio år som förskollärare på 70-80-talet. Två gånger fick jag åka in akut till sjukhus med barn. En pojke ramlade och slog i pannan. En fick en skål soppa över sig. I båda fallen var flera vuxna centimeter ifrån men kunde inget göra. Sånt händer. Tråkigt att personalen nu stigmatiseras. Fokus borde istället var på de stora barngrupperna.
Så här förhåller det sig: med mindre barngrupper och större personaltäthet skadas färre barn i förskolan.

P.S. Rubriken var bara för att provocera. Egentligen borde rubriken vara: Det är farligt att leva (man kan dö).

SvD, Helena Palena, Östran, Sydsvenskan, Norrbottenskuriren, SR, DagensPS, Konsumentverket, SVT (Uppdrag granskning med en annan vinkling än Kalla fakta).

5 kommentarer:

Killfröken sa...

Tack för underbart välskrivna ord.

Anonym sa...

Jag håller med dig, barn skadas, och barn skadas oavsett om det är i hemmet eller om det är i förskolan. Vi kan inte bädda in våra barn i bomull och tro att de som vuxna sedan ska klara sig i samhället. Vi kan inte hålla koll på våra barn varenda sekund.
Gjorde ungefär samma reflektion på twitter som du gjorde här, däremot googlade jag aldrig så det var intressant att se de siffror du fick fram genom en snabb sökning.

Anonym sa...

Hej och tack för ett bra skrivit inlägg!
Såg nyss Kalla faktas program och som Förskollärare så gråter mitt hjärta av att höra hur pedagogerna anklagas. Flera morgnar i veckan öppnar jag på min förskola/skola ibland kan det hända att jag i ca 40 min ansvarar själv för 15-18 barn i åldern 1 år till 12 år(förskola/skola har sammanslganing på morgon och kväll med endast en pedagog för att spara pengar. Är detta rimligt NEJ. Vi talar ofta om säkerheten på vår förskola/skola men trycket från ledning och kommun är så stort att vi inte får ta in vikarier. Vi täcker därför upp för varandra och kommunen sparar sina slantar, men till vilken nytta kan jag undrar när ett litet barn som Martin omkommer. Vi har totalt 60 barn i åldern 3-5 år fördelat på 10 pedagoger. Detta kanske kan låta bra men vi är endast 3 som jobbar heltid och totalt utgör vi tillsammans 770%. Detta är inte acceptabelt anser jag och tyvärr är detta VÄLDIGT VANLIG.
VH Förskolläraren

Alexandra Einerstam sa...

Tack för kommentarer till detta inlägg!

Anders sa...

Självklart skall man förebygga olyckor i förskolan, och själklart skall det finnas personal nog för att jag som förälder skall kunna känna trygghet när jag lämnar mina barn. Men jag brukar säga till personalen på "vår" förskola att jag hade blivit skrämd om mina barn aldrig lyckades slå sig under de timmar de är där. Barn slår sig, och ända sättet att förhindra det är att inte låta dem vara barn.