[Gästbloggare] Heli Kärkkäinen

Porten till högskolan blir smalare och smalare

En gammal borgerlig sanning är att kunskap blir sämre ju fler som får tillgång till den. När sossarna beslutade att bygga ut högskolan var det en moderat riksdagsledamot som i föraktfull ton kallade de för ”bygdehögskolor”. Undrar vad alla de studenter som utbildat sig på Södertörns, Mälardalens och Dalarnas högskolor skulle tycka om det?

Ungefär lika illa som många av mina studentkamrater gör om de förändrade intagningsreglerna till högskolan. Sanslöst, var det någon som sa, att vi som slutade gymnasiet för några år sedan inte har en chans att komma upp till samma höga nivå som de ungdomar som slutar gymnasiet i år. Det handlar verkligen inte om lättja utan om att de (eller jag) inte har någon möjlighet att konkurrera på lika villkor om studieplatserna. Det finns ingen möjlighet att i efterhand läsa in de kurser som krävs för att få det högsta meritvärdet. Och det fanns ingen som kunde veta att reglerna skulle ändras heller.

Det är ett exempel på hur borgarna skapar ojämlika och gör porten in till högskolan allt mer svårforcerad. För sådana som mig som lämnade ungdomsskolan för evigheter sedan blir det svårare att få en studieplats. Dels kommer 25-4-regeln att försvinna, den som ger behörighet om man har jobbat i minst 4 år och är minst 25 år gammal, och har koll på svenska och engelska. Alltså det som har gett många som kommer från studieovana hem chansen att plugga när man blivit lite äldre. Dels minskar man platserna för de som inte söker till högskolan direkt efter gymnasiet.

Lägger man sedan till att borgarna inte vill att de som läser yrkesinriktat på gymnasiet ska få högskolekompetens, och minskade resurser till Komvux, så kan åtminstone jag inte tro på ett enda ord om livslångt lärande som kommer över Jan Björklunds mun. För hur ska det kunna vara praktiskt möjligt att läsa på högskolan när alla andra ingångar än den för de mest begåvande gymnasieeleverna bara krymper och krymper?

Tjejen eller killen som väljer fel program och kurser på gymnasiet får helt enkelt skylla sig själv i ett alliansstyrt Sverige. Att det oftast kommer att vara ungar från de hem där föräldrarna inte är akademiker vet Björklund likaväl som jag. Det här systemskiftet lyckas alliansen dölja bland dimmor av kepsar, mobiler och betygsskalor. Och jag är den första att förbanna att den borgerliga kunskapssynen inte synas under lupp idag.

1 kommentar:

Anonym sa...

Vem fan bryr sig om kepsar. Politikerna saknar visioner.