Pingströrelsen går steget längre än Svenska kyrkan

Pingströrelsen kan tänka sig att avstå från sin vigselrätt till förmån för civil registering/civiläktenskap. OK, de "accepterar" civilrättsligt äktenskap på grund av att det skulle befria Pingströrelsen pastorer från att viga två kvinnor eller två män. Pingströrelsen ledare, Sten-Gunnar Hedin anser nämligen att äktenskapet är "mellan man och kvinna", men faktum kvarstår - här har vi pingstvänner som går ett steg längre än Svenska kyrkan:
-
En civil samlevnadsbalk oberoende de religiösa trossamfunden är en rimlig väg att gå när politiker nu vill ändra den nu fungerande ordningen. Då bevaras den religiösa tros- och samvetsfriheten och vi kan lägga åratal av het debatt bakom oss. Jag rekommenderar regeringen att allvarligt överväga denna lösning, som jag också tror sänder en signal om respekt för alla berörda parter. En ordning där kyrkor och samfund frikopplas från den juridiska processen kommer också att vinna gillande bland dem som av principiella eller ideologiska skäl anser att kyrkor och samfund helt bör frikopplas från staten, skriver pingströrelsens ledare Sten-Gunnar Hedin på SvD/Brännpunkt.
-
SvD: Svenska kyrkan, med drygt 6,5 miljoner medlemmar, är inte intresserat av att släppa ifrån sig vigselrätten.– Alternativet med först en civilrättslig registrering och sedan en religiös ceremoni är inte aktuell för oss. Vi vill ha kvar vigselrätten, säger Ann-Cathrin Jarl, ärkebiskopens kaplan [...] – Kyrkan är inte diskriminerande utan försöker vara så inkluderande som möjligt. Vi är en trosgemenskap, inte en åsiktsgemenskap. Däremot har vi vissa individer som inte vill välsigna samkönade par, säger hon. Till skillnad från Svenska kyrkan håller Svenska missionskyrkan med RFSU. – Vi är helt överens. Vårt primära argument är dock inte det om samkönade äktenskap utan att kyrka och stat är separerade sedan länge, och då ska inte kyrkan ha vigselrätt. Vi kan tänka oss att avsäga oss den, förutsatt att alla gör det, säger Per-Magnus Selinder, sekreterare för teologi och ekumenik hos missionskyrkan. Inte heller Katolska kyrkan i Sverige ser något problem med RFSU:s förslag. – Det är helt okej med oss. Vi är ett internationellt samfund och i många länder är det redan så här det går till. Vi är vana, säger Maria Hasselgren, pressansvarig vid Katolska kyrkan i Sverige.
-
Oavsett hur trossamfunden kommit fram till sina beslut beträffande äktenskap som inkluderar hbt-personer, är jag ändock positiv till att Pingströrelsen och Missionskyrkan väljer att avstå från sin vigselrätt.
-
Läs även inlägget Civilrättslig registering

6 kommentarer:

kontakt sa...

Svenska kyrkan verkar inte riktigt inse att den inte längre är en statskyrka.

hapax sa...

Men anledningen till att frikyrkorna nu vill avsäga sig vigselrätten är de vill kunna fortsätta att diskriminera homosexuella i lugn och ro. Svenska kyrkan har inte den anledningen, eftersom Svenska kyrkan kommer att viga samkönade par när det blir juridiskt möjligt.

Hur det jruidiska ska skötas är det riksdagens sak att avgöra. Inte kyrkornas.

Anonym sa...

Jag skulle vilja säga att uttalandet från pingströrelsen, en av landets kanske mest konservativa kyrkoföreningar enligt min mening, ger hopp. Det ger också en enorm kraft under den majoritet i riksdagen som faktiskt anser att nuvarande system relaterat till äktenskapet är diskriminerande och antidemokratiskt. hrmm jag blev uppriktigt glad av att läsa detta.

Anonym sa...

Jag blev också glad. Jag tycker inte att någon kyrka ska ha vigselrätt. Det ska vara helt och hållet frikopplat från religion. Behöver man en välsignelse kan man helt enkelt gå ut i naturen, se upp i stjärnhimlen och be. Det behövs ingen präst.
Det här förslaget andas respekt, och om inte Svenska Kyrkan hade ett sånt övermått av kontrollbehov och vilja att behålla sina privilegier så skulle det säkert gå igenom.

hapax sa...

Mimmi: Det är inte kyrkorna som bestämmer vilka som ska ha vigselrätt. Det är riksdagen. Så skyll inte Svenska kyrkans vigselrätt på kyrkan. Skyll på riksdagspartierna som inte velat ordna det på något annat sätt.

kontakt sa...

Pratet om att "skylla på kyrkan" förstår jag inte. Visst kan riksdagen ta ifrån kyrkan vigselrätten även om det skulle vara mot kyrkans vilja, fast det skulle nog krävas en hel del. Både 2003 och 2007 diskuterade kyrkan att frånsäga sig vigselrätten men kom fram till att behålla den
http://www.svenskakyrkan.se/ArticlePages/200709/20/20070920144012_svkadm027/20070920144012_svkadm027.dbp.asp
http://sydsvenskan.se/sverige/article275354/Kyrkan-vill-behalla-vigselratt.html
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=708722 Om man önskat mista den hade det säkerligen inte stött på patrull.

Om statskyrkan miste vigselrätten skulle det sätta fokus på kyrkan som religiös instituation istället för allmän högtidsfirandeinstans. Så det beror väl på vad man önskar att kyrkan ska vara.