Fornminnesbrott lönar sig

Den första fornminneslagen tillkom redan 1666. Sverige kan därmed stoltsera med världens äldsta lagar om fornminnen och kulturmiljöer.

Fornminneslagen uppdaterades senast 1988 och numer har ett fornminnesbrott samma straffvärde som snatteri. Det gör lagen verkningslös.

Idag skriver riksantikvarie Inger Liliequist på SvD Brännpunkt att straffen måste skärpas. Fornminnesbrott ska inte löna sig!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det tråkiga i det hela tycker jag är att artikeln vänder sig till privatpersonen. Det finns så få personer där ute som i syfte går ut för att förstöra ett fornminne. Det är ju fornminnerna som skall vända sig till gemene man. Istället tror jag att folk blir rädda för att utforska vår historia.
Enligt mig är storföretag och kapitalet som förstör och ödelägger den absolut största delen av vår historia. Det byggs vägar, köpcentran, bostadsområden, vindkraft med mera som totalt raderar fornminnen eller andra viktiga platser. En privatperson rubbar i sin höjd på ett föremål. Men man hör aldrig något om detta. Det är alltid privatpersonen som "ödelägger och förstör" vår historia.
Är det RAA som äger vår historia? Känns som de är de enda som har rätten till den.

Alexandra Einerstam sa...

Nja... det är väl inte privatpersonen som påtar i sin trädgård som åsyftas.

Jag har sett hur personer och ligor med sina metalldetektorer sökt igenom gravfält i jakt på artefakter som sedan säljs på den svarta marknaden.