En gudomlig hyllning till Maud Olofsson

Var tid har sina hjältar. I antikens Grekland och Rom var det främst manliga gudomligheter som kämpade mot märkliga vidunder. I vårt 2000-tal är det en norrländsk ledarkvinna som slåss för människors livsvillkor. Maud Olofssons storverk betyder mycket för Sveriges framtid.


Så inleder Centerns partisekreterare, Michael Arthursson, sitt nyhetsbrev. Every time has its heroes... Jag kan riktigt höra Don LaFontaines legendariska röst, när jag läser ovanstående ord.

Brevet har den passande titeln Mauds 12 storverk. Det är förstås en travesti på Herakles/Herkules 12 storverk. Olofsson har dock inte bekämpat det nemeiska lejonet eller den lerniska hydran. Nej, hon har ägnat sig åt större saker än så:

1. Nystarten. Ett trött och håglöst centerparti fick 2001 ny kraft, en tydlig politisk kurs och alltfler anhängare.

2. Det öppna Sverige. Socialdemokraternas planer på övergångsregler för att hindra medborgare i de nya EU-länderna från att arbeta i Sverige sändes utan pardon till papperskorgen.

3. Federalismen. Som första parti utmejslade Centerpartiet en klar politisk idé om hur samhället kan byggas ur ett medborgarperspektiv. Från lokal till internationell nivå.

4. Landsbygdslyftet. Från larmet om den regionala och sociala klyvningen till en sammanhållen landsbygdsstrategi och etableringen av Norrlands Innovation.

5. Högforsmötet. Efter decennier av borgerlig splittring bildades Alliansen hemma hos Maud 2004. Få kunde då ana Alliansens betydelse.

6. Detroni(s)eringen. För fem år sedan hade socialdemokraterna styrt Sverige i 65 av 74 år. Men i september 2006 började den postsocialdemokratiska eran när alliansen segrade.

7. Skattebetalarnas pengar. Många ropar på att regeringen ska spendera miljarder av skattebetalarnas pengar på att köpa bilfabriker. Men Maud har bestämt hållit emot.

8. Klimat- och energiöverenskommelsen. Efter Alliansens överenskommelse om klimat och energi har den gröna energin äntligen fått rejäl fart. Och ingen vill investera i ny kärnkraft när pappa staten inte står för notan.

9. Entreprenörsvågen. Förr brukade näringsministrarna kallas pratministrar. Men med Maud vid rodret har nyföretagandet i Sverige slagit nya rekord.

10. Kvinnoförebilden. Den enda svenska kvinnliga partiledare som samtidigt klarat att regera landet. Maud har skapat ambassadörsnätverk för kvinnors företagande som slår nya rekord. Hennes liberala feminism skapar ny frihet för många kvinnor.

11. Nybyggarlandet. Vissa hukar i den nationalistiska politiska snålblåsten. Men Maud vågar ta debatten om att vi behöver fler människor som kommer till Sverige och arbetar.

12. Värderingsskiftet. Steg för steg börjar alltfler förstå att det är människor och företagare som skapar de nya jobben. Inte staten och myndigheterna. Utan alla vi ivriga bävrar.


Alla kommentarer, vad beträffar de 12 punkterna, är onödiga. De talar för sig själva. Jag vill istället upplysa Arthursson att efter hybris kommer nemesis.

Andra på samma tema: Alliansfritt Sverige, Peter Högberg, Jonas Sjöstedt,

1 kommentar:

xlpharmacy sa...

Jag älskar antika grekiska och romerska historier, de är fantastiska, njuter jag verkligen att läsa dem, men jag tycker också om att läsa nordisk mytologi