En stjärna som har fått svindel

Magdalena Andersson. Foto: Magnus Selander/Socialdemokraterna

I mitt inlägg Stjärnor utan svindel hyllade jag Socialdemokraternas val av Magdalena Andersson till ekonomisk-politisk talesperson. Hon har hitintills varit klockren i sina framträdanden och uttalanden. Se till exempel intervjun i Agenda. Idag läser jag dock att Andersson är tveksam till fler pappamånader i dagens föräldraförsäkring. Till TT säger hon: Nej, jag tror det viktiga är att hitta olika former, att det handlar jättemycket om attityder, kutur och arbetslivet.

Andersson ser inga förslag om delad föräldraförsäkring framför sig. Hon tror mer på en attitydförändring. Om vi ska gå på Anderssons linje innebär det att vi med snigelfart närmar oss ett jämställt föräldraskap. Enligt TCO:s pappaindex är det mer än 50 år kvar till jämställt uttag av föräldraförsäkringen.

Trots att S beslutade på Jobbkongressen om en tredelad föräldraförsäkring, med målet att den skall bli tudelad, tänker Andersson inte lägga några förslag om delad föräldraförsäkring. Socialdemokraternas strategi numer är att bara tala om jobb- och näringspolitik. S ska återta ledningen i denna viktiga fråga. Inget fel med det. Jobben kommer att vara huvudfrågan även i valet 2014 det är vi alla rörande överens om. Vad Löfven (som är "feminist.punkt"), Andersson med flera, som stakat ut strategin, glömt är att allt hänger ihop.

Strategin, som den ser ut i nuläget, är att Andersson och Löfven i varje framträdande och i varje uttalande talar om jobben, jobben, jobben. Därför blir det inga förslag om en tredelad föräldraförsäkring. Att det finns ett belagt samband mellan den tid kvinnor lägger ned på hem och barn och deras position på arbetsmarknaden (karriärmöjligheter, inflytande och lön) spelar ingen roll.

Magdalena Andersson är en stjärna som tyvärr fått svindel och som nu ängsligt sneglar i backspegeln efter opinionen. Låt mig därför till syvende og sidst citera Birgitta Ohlsson et al.:

Politiker kan inte alltid ängsligt snegla i backspegeln efter opinionen. Då hade kvinnlig rösträtt och förbudet mot barnaga aldrig införts.
Läs även Gabriella Granditsky Svensons inlägg För alla likas rätt - dela föräldraförsäkringen!

[UPPDATERAT]
Läs även Martin Mobergs och Lena Sommestads inlägg på samma tema

Inga kommentarer: