Ett statement

Att en man och en kvinna ansöker om att få registera partnerskap, istället för att gifta sig (DN), kan vid första anblicken verka idiotiskt. Här har heterosexuella rättigheter (och möjligheter) att ingå äktenskap, som vi hbt-personer inte har i nuläget och ändock önskar detta par att registrera partnerskap. Dock visar detta tilltag att vi inte alls är lika inför lagen.
-
Varför detta par har valt detta, kan jag endast spekulera i. Kanske vill de inte ingå äktenskap med varandra, de kanske vill ha denna "lightprodukt" istället? Kanske vill de visa orättvisorna i lagstiftningen? Ett statement? Ett statement för att äktenskapsbalken är omodern?
-
Debatten kring äktenskap får i och med detta en helt ny twist.

2 kommentarer:

ainur sa...

Som heterosexuell äktenskapsskeptiker tyckte jag inte att parets initiativ verkade särskilt idiotiskt. Registrerat partnerskap ska ju i teorin motsvara giftermål. Nu öppnas förhoppningsvis en bredare allmänhets ögon för den svenska byråkratiska idiotin. Det framgår ju med all önskvärd tydlighet att registrerat partnerskap ÄR en "lightprodukt" och att myndigheterna tycker att det är så det ska vara. Jfr. med en myndighetspersons kommentar: "Rådman Mats Gellberg i länsrätten säger till Skånska Dagbladet att det i lagtexten är underförstått att partnerskap inte gäller för personer av olika kön. Han kallar ansökan en 'smula befängd'."

Jag har fått höra att man i Frankrike vid införandet av en liknande lag avsiktligt formulerade att registrerat partnerskap skulle vara oberoende av kön, så att det verkligen skulle fungera jämställt. Jag vet inte om det stämmer men det låter vettigare än att låta ojämlikheten vara "underförstådd". Man undrar ju när man nästa gång kommer att hamna på fel sida om lagen därför att något väsentligt är "underförstått"!

Kaj Raving sa...

Ett sjukt bra statement (om det nu är det) som visar på hur bisarr uppdelningen är, med äktenskap för heterosexuella och partnerskap för homosexuella.

Sen så skulle jag inte se partnerskapet som en "lightprodukt" utan snarare som ett substitut. Ungefär som krigstidskaffet. Ett substitut som påminner om orginalet - och inte mer, men som man ändå använder eftersom man inte får tillgång till den riktiga varan.